Føflekk på skulder

Foto: Istock

Det er det biofarmasøytiske selskapet Bristol Myers -Squibb (BMS) som står bak studien. I den kliniske studien så prøver de ut en kombinasjon av to ulike immunterapier: Nivolumab som er en PD-1 sjekkpunkthemmer og et annet antistoff som enda ikke er på markedet.

– I denne studien så kombinerer vi andre og tredjegenerasjons immunterapibehandling til pasienter som ikke har effekt av tilgjengelig behandling. Det er for tidlig å konkludere på effekt, men nå har vi flere pasienter som startet behandling for to år siden og som fremdeles lever og hvor kreften holdes i sjakk. Mange av dem har vært i full jobb hele studietiden, mens andre har fått en del bivirkninger som vi må håndtere, sier Marta Nyakas.

Nyakas er overlege ved Radiumhospitalet, kreftspesialist og har ansvar for de kliniske studiene innen føflekkreft ved Utprøvingsenheten.

Godt samarbeid med Oslo

Globalt er 1500 pasienter innrullert og 1100 behandlet i studien som startet allerede i 2013 og som vil gå en del år til. Det forteller Åsa Schääfi BMS. Hun er prosjektleder for studien i Norden og jobber i Sverige.

– Denne studien har innrullert veldig bra i Norden som helhet, og i Norge. Vi har samarbeidet med Marta Nyakas i mange år og vet at hun er god på å innrullere pasienter med føflekkreft, og denne studien er ikke noe unntak. Det er mye av grunnen til at Oslo er en foretrukket samarbeidspartner for oss i Norge, sier Schääf.

På spørsmål om hvordan Nyakas og kollegaene rekrutterer pasienter, så svarer overlegen:

– Rekrutteringen kommer fordi vi har ukentlige MDT møter (multidisiplinære team møter) her på huset hvor vi går igjennom alle henviste pasienter og sjekker av om noen av dem kan passe i de studiene vi har gående. I tillegg sender jeg ut mail til alle sykehusene i Helse Sør-Øst med informasjon om hvilke studier vi til enhver tid har gående. Jeg er også en del på faglige møter og der får jeg spørsmål om studier fra kollegaer fra hele landet. I tillegg får jeg telefoner fra ulike lokalsykehus, sier Nyakas.

I utgangspunktet skulle bare et titalls nordmenn inkluderes i denne studien, men siden det har vært så stor interesse så har Oslo bare fortsatt å rekruttere, og studien er fremdeles åpen for nye pasienter.

Fyller et gap

Nyakas er veldig fornøyd med den gode rekrutteringen og at så mange pasienter har fått mulighet til å delta i denne studien.

– Som jeg ser det, så fyller denne studien et gap i behandlingstilbudet. Pasientene i studien har ingen effekt av standardbehandling og har ikke noe annet alternativ, sier Nyakas.

Hun synes det er spennende hvordan forskningen innen føflekkreft er drevet av immunterapi de siste årene, og hvordan gjennombruddene her har spredd seg videre til andre kreftformer som lunge og nyre og så videre.

– Føflekkreft er en veldig vanskelig indikasjon, og vi ønsker å finne en behandling som gjør at sykdommen går fra å være dødelig til å bli kronisk, sier Schääf.

Nyakas bekrefter at flere av pasientene har levd godt med behandlingene i to år.

– Det blir veldig spennende å følge disse pasientene videre. De har fremdeles kreft i kroppen, men den er stabil, så de er som kronikere å regne, sier Nyakas.

 

Fakta:

Utprøvingsenheten ble startet i 1995 og er Norges ledende senter for utprøvende kreftbehandling. 

Utprøvingsenheten utfører kliniske studier i fase I/II i samarbeid med kreftforskere fra Oslo universitetssykehus og med farmasøytisk industri. Vi er ett av få sentre i Norden som har kompetanse og erfaring i å teste ut ny kreftbehandling, som for eksempel ulike former for immunterapi. Enheten tar i mot pasienter fra hele Norge og samarbeider med ledende kreftsentre i Norden (Nordic NECT), Europa og USA.

For eksterne oppdragsgivere og klinikere med begrenset erfaring med kliniske studier kan enheten tilby rådgivning og hjelp med andre oppgaver, slik som protokollskriving, utarbeidelse av pasientinformasjon, søknad til Statens Legemiddelverk (SLV) og andre oppgaver som inngår i sponsors ansvar.

Les mer på enhetens hjemmeside.