2021 var året da mye av det vi i Inven2 har jobbet for og hatt tro på i lang, lang tid materialiserte seg i betydelige verdier. Det er lange tidslinjer når grunnforskning skal kommersialiseres, og da er det viktig å ha tro på at de prosessene og den kompetansen som legges inn, vil gi resultater. Vi har endelig kunnet frigjøre verdier fra aksjer som kan gjøre en forskjell for oppfinnere, for ny forskning og for nye oppstartselskaper. Det betyr også større forutsigbarhet for Inven2, for tilværelsen som et teknologioverføringskontor, TTO, er et liv med store årlige variasjoner i inntektene.

Ole Kristian Hjelstuen fra Inven2

Ole Kristian Hjelstuen, CEO i Inven2. Foto: Inven2 / Moment Foto

2021 var også året da vi etter mange års nedgang, fikk en økning i antallet kliniske studier som legges til Norge. Antallet studier innmeldt til Inven2 nådde høyeste nivå i vår tid med 177 nye studier. Det er på Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus det øker mest. Det er uten tvil en positiv effekt av at de norske sykehusene har vært dyktige til å gjennomføre pågående studier gjennom Covid-19 pandemien, som gjør at nye studier legges til de norske sykehusavdelingene, samt en mobilisering på grunn av regjeringens handlingsplan for kliniske studier. Sent i 2021 fikk vi også Nordlandssykehuset med på laget, i tillegg til helseforetakene i Helse Sør-Øst og Universitetssykehuset Nord-Norge.

I løpet av 2021 økte forskningsinstitusjonene som eier Inven2, Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo, arbeidet innenfra for å fremme mer innovasjon. Inven2 har fått tydeligere oppgaver og myndighet og totalinnsatsen økes. I tillegg skapes det godt momentum av Oslo Science City og UiO:Livsvitenskaps-initiativene, som støttes helhjertet av et godt økosystem for innovasjon, med klynger og inkubatorer som Aleap, Oslo Cancer Cluster Incubator, Norway Health Tech, SPARK og flere andre, inkludert oss selv. Åtte oppstartselskaper fra prosjekter hos Inven2 er startet dette året, det er ny rekord fra forskning hos Universitetet i Oslo og i helseforetakene i Helse Sør-Øst.

Med en økende merittliste av attraktive lisenser og oppstartselskaper går vi inn i 2022 med større mulighetsrom enn noen gang tidligere. Andelen erfarne oppfinnere i eierinstitusjonene våre har økt og flere vurderer entreprenørskap som en karrierevei. Forskningsinstitusjonen øker innsatsen på idéstimulering og innovasjon. Vi har fått mye erfaring selv og har nå større muligheter for å hjelpe oppstartselskapene med investeringer i den tidlige fasen. Myndighetene er opptatt av å få flere kliniske studier til norske pasienter og av å bygge nytt næringsliv. Vi samarbeider med de andre TTO-ene og med økosystemet for innovasjon på lokalt og nasjonalt nivå for å få dette til. Vi skal bidra med det vi har til rådighet for at det skal komme flere konkurransedyktige nye produkter, tjenester og selskaper ut av offentlig finansiert forskning.

Vi har store forventninger til året vi nå går inn i. Vi gleder oss til å bruke alt vi har bygget opp av nettverk og ekspertise til å spille en viktig rolle i innovasjonskjeden fra forskning til forretning.

 

Signatur