Kliniske studier Arkiver - Inven2 oppsummering av 2022 /2022/featured_item_category/kliniske-studier-nb/ Inven2 oppsummering av 2022 Tue, 10 Jan 2023 13:25:50 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 Viktig testing av medisinsk teknologi /2022/featured_item/virtuellestudier/ Thu, 07 Jan 2021 07:46:09 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2380

Denne saken ble første gang publisert på Inven2 sin nettside 9. januar 2023.


The post Viktig testing av medisinsk teknologi appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>

RESPINORs metodikk for kontinuerlig overvåking av kroppens viktigste pustemuskel, diafragma, kan enkelt monitoreres av personalet på intensivenheten. Foto: RESPINOR.

RESPINOR utvikler en metode for å ta kritisk syke pasienter som ligger på respirator, av pustehjelpen på riktig tidspunkt. En viktig støttespiller for det norske oppstartsselskapet er Øyvind Skraastad som leder Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus. Dette er en teknologi EU har stor tro på, de mest kritiske pasientene har behov for, og som har potensiale til å spare samfunnet for store utgifter til intensivbehandling.

RESPINOR har kontorer i Forskningsparken, og har dermed superkort vei til det norske utprøvingssenteret på intensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, når de nå er i gang med sin andre internasjonale multisenterstudie.

Teknologien selskapet utvikler måler bevegelsen i diafragma, også kalt mellomgulvet, som er vår viktigste pustemuskel. Første pasientgruppe i det kliniske programmet er pasienter som ligger på respirator. Teknologien skal sikre at pasientene blir koblet fra på rett tidspunkt når pustemuskelen er sterk nok til at pasientene klarer å puste på egenhånd.

–Når pasienter ligger på respirator vil diafragma svekkes allerede etter første dag. Utfordringer med å avvenne pasienter fra respirator kan være direkte knyttet til at denne muskelen har blitt for svak. Overvåking av diafragma utføres i dag ikke rutinemessig, og dermed er svekkelser ofte underdiagnostisert, sier Trude Tingvoll, administrerende direktør i RESPINOR.

-Dette er en viktig produktinnovasjon for intensivvirksomheten. Akuttklinikken driver landets største akuttvirksomhet. Vi har spesialkompetanse og driver avansert medisin og det er essensielt at vi også bidrar til å skape noe, både med produktinnovasjon, som her med RESPINOR, og med tjenesteinnovasjon.

Ordene kommer fra Øyvind Skraastad, klinikkleder ved Akuttklinikken på Ullevål sykehus, anestesilege og ansvarlig for et årlig budsjett på rundt to milliarder kroner.

-Vårt ansvar for innovasjon skal være tydelig, sier han, om ønsket om å bidra inn på studien til RESPINOR.

Vi sitter på et kontor på Rikshospitalet og ser nesten Forskningsparken nedenfor, i litt sør-vestlig retning.

Om navnet Skraastad virker kjent, så har du helt rett. Akuttklinikken med all de dyktige medarbeiderne var noen av de mange heltene i sykehus-Norge under pandemien.  I intensivsengene her lå de sykeste koronapasientene, og som leder figurerte han ofte i media.

-Med trøttere og trøttere ansikt, smiler han, for søvn var en mangelvare den gang da.

Heldigvis er ikke arbeidsdagene like altoppslukende nå, men «litt» er det jo å ta seg til på landets største akuttklinikk, særlig når sjefen selv brenner for innovasjon.

Øyvind Skraastad leder landets største intensivenhet ved Oslo universitetssykehus og brenner for innovasjon. Foto: Elisabeth Kirkeng Andersen.

 

RANGERT BEST I EU

Pandemien økte bevisstheten rundt behovet for RESPINORs teknologi RESPINOR DXT, der DXT står for «Diaphragm Excursion Technology», fordi så mange av de sykeste koronapasientene ble lagt på respirator, og intensivkapasiteten er så begrenset.

-Teknologien er ultralydbasert. Sensorer plasseres på pasienten og overvåker så kontinuerlig diafragma. DXT gir et objektivt mål på diafragmas styrke, for å bedre klinisk beslutningstaking for kritisk syke pasienter på intensivavdelingen, forklarer Tingvoll, og fortsetter;

-Diafragma gjør mye av pustearbeidet. Likevel er det ingen standardiserte eller objektive teknologier for overvåking av diafragma tilgjengelig. Vår visjon er at RESPINOR DXT skal bli det neste universelle vitale tegn og standard-of-care for overvåking av diafragma.

Trude Tingvoll, administrerende direktør i RESPINOR, og svært fornøyd med det gode samarbeidet med Øyvind Skraastad og kollegaene hans på Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus. Foto: RESPINOR

 

RESPINOR ble i 2020 vinner av «The European Innovation Council ePitching event for COVID-19 solutions», og har tidligere blitt rangert som nummer 1 i både fase 1 og 2 i EU-kommisjonens Horizon 2020-program som er EUs største forsknings – og innovasjonsprogram. I tillegg fikk selskapet midler fra Forskningsrådet. Dette sikret finansiering av kliniske studier innen mekanisk ventilering i Frankrike og Norge.

Rett før jul 2022 ble første pasient innrullert i oppfølgingsstudien, DE-RISK WF II, som skal gå i Norge og Frankrike på syv ulike sykehus. I studien skal 145 pasienter inkluderes for å teste ut en nesten kommersiell versjon av DXT med en rekke forbedrede egenskaper. Studien skal gå fram til andre kvartal 2023, og selskapet søker så CE-merking av produktet i Europa, etterfulgt av FDA godkjenning i USA.

-Vi mener at alle pasienter som blir lagt på respirator kan ha stor nytte av produktet når det blir ferdigutviklet og kommer på markedet, sier Tingvoll.

Les mer her i denne pressemeldingen fra selskapet.

 

SAMFUNNSØKONOMISK BESPARENDE

Å være koblet til en respirator utgjør en enorm påkjenning for den enkelte pasient. Det er risiko for komplikasjoner, og det er ekstremt ressurskrevende. Intensivbehandling er sykehusets dyreste behandling.  

–Et døgn på en intensivenhet som Akuttklinikkken utgjør en kostnad på mellom 30.000 – 120.000 kroner, så hvert døgn som kan spares her er av stor betydning for pasient og sykehusøkonomi, forteller Skraastad.

Og Skraastad som brenner for innovasjon, er klar på at Norge må ta seg tid og råd til å utvikle slike samfunnsviktige produkter.

-Det er mange land som ikke har råd til å drive sykehus slik vi gjør i Norge. Vi bør ha råd og ressurser til å ta del i utviklingen av nye metoder. Men det å hente ut de samfunnsøkonomiske gevinstene her ved å få ned antall intensivdøgn er samfunnsøkonomisk viktig, sier Skraastad.

En annen viktig tilnærming Skraastad har er at det må være et levende innovasjonsmiljø rundt det store Rikshospitalet som skal komme på Gaustad.

-Det er viktig å få opp norske medisinske teknologier. Vi må lære oss å foredle noe vi ikke har foredlet før. RESPINORs teknologier et eksempel av mange på essensielle faglige og strategiske samfunnsprosjekter som er under utvikling, og vi har tett kontakt med blant annet Norway Health Tech, sier Skraastad.

I tillegg til studien med RESPINOR er Skraastad engasjert i et større innovasjonsprosjekt som skal utvikle verktøy for logistikk og styring av operasjonsvirksomhet. Et viktig mål er å forhindre at operasjoner blir avlyst med bedre planlegging og gjennomføring.

Det kan du lese mer om her i denne artikkelen i Dagens Medisin.

 

GODT SAMARBEID

Tingvoll berømmer samarbeidet med Skraastad og kollegaene hans ved Oslo universitetssykehus.

– Teamet har vært fantastiske å samarbeide med på flere plan. Skraastad har bidratt på den strategiske siden med å sikre at vår teknologiplattform og videreutviklingsplan dekker et medisinsk behov. I tillegg har vi fått en økt medisinsk forståelse for utfordringene i et svært travelt intensivmiljø. Teamet på OUS er også svært dyktige til å rekruttere pasienter, noe som har gitt oss data av høy kvalitet.

Inven2 ved Sukhi Singh som har hatt ansvar for kontrakten mellom Oslo universitetssykehus og RESPINOR, er imponert over Skraastad og teamet hans.

-Den holdningen de har om at de er en del av et større innovasjonssystem, og dermed skal bidra inn ved å delta i studier og dele av sin kompetanse, det er en fantastisk flott holdning og et eksempel til etterfølgelse, sier Singh.

Samarbeidet med Inven2 og Akuttklinikken og RESPINOR har også fungert bra, og Singh forteller at kontraktsarbeidet gikk på rekordtid, noe som er avgjørende for å komme raskt i gang med studier.

Skraastad er klar på at Inven2 er et viktig verktøy for innovasjon

-Inven2 er jo eiet av oss, les Oslo universitetssykehus, og de er en viktig aktør mellom sykehuset og de kommersielle firmaene. De er profesjonelle og på tilbudssiden med kompetanse og samarbeid, sier Skraastad.

Tingvoll hadde også en positiv opplevelse med Inven2 da den nye studien skulle kontraktsforhandles.

-Prosessen gikk raskere enn det vi var forespeilet, og det er særdeles positivt og viktig for et lite selskap som oss, siden tiden er så kritisk for oss, sier Tingvoll. 

Gerbrand Koster

Illustrasjonsfoto av RESPINORs DXT «Diaphragm Excursion Technology» som viser hvordan sensorer festet til pasientens mellomgulv, diafragma, gir en kontinuerlig overvåking av muskelen. Dette er en viktig beslutningsstøtte for når pasienten bør tas av respirator. Foto: RESPINOR

The post Viktig testing av medisinsk teknologi appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>
Norske koronavaksiner prøves ut i Norge /2022/featured_item/analyserer_prover_fra_europa/ Sun, 03 Jan 2021 11:46:37 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2620

Denne saken ble første gang publisert på Inven2 sin nettside 20 mai 2022.


The post Norske koronavaksiner prøves ut i Norge appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>

Agnete Fredriksen (t.v.) er gründer av, og innovasjons-og strategidirektør i Nykode Therapeutics. Foto: Nykode Therapeutics. Linda Gail Skeie (t.h.) vaksinerer den friske frivillige Trygve Håvard Skaaland. Foto: Eline Feiring.

Det norske selskapet Nykode Therapeutics er i klinisk utprøving av ikke mindre enn to vaksinekandidater mot fremtidige varianter av koronaviruset. Studiene på friske frivillige er lagt til Oslo og Bergen, og de første resultatene vil komme i andre halvår av 2022.

International Clinical Trials Day

20. mai er den internasjonale dagen for kliniske studier, en dag som markeres verden over for å informere om og skape interesse for kliniske studier.

20. mai er ikke en tilfeldig valgt dag, men trolig den dagen da briten James Lind startet den første randomiserte studien for å finne en behandling mot skjørbuk som rammet mannskap på skip på lengre reiser. Sjømenn i studien ble delt i seks grupper som enten fikk cider, sitrus, eddik, krydderpasta med byggekstrakt, sjøvann eller svovelsyre. I og med at skjørbuk skyldes mangel på C-vitamin, så ble mennene som fikk cider eller sitrus raskt bedre.

International Clinical Trials Day markeres på mange av sykehusene i Norge og av flere av aktørene som er involvert i kliniske studier. Denne artikkelen er Inven2 sitt bidrag på denne dagen.

Les mer her.

 

Nykode Therapeutics (tidligere Vaccibody) hev seg rundt da pandemien traff verden i 2020.

–Vi følte tidlig på en forpliktelse om å bidra for å utvikle en vaksine, i og med at vi vet at teknologien vår kan gjøre nettopp dette, sier Agnete Brunsvik Fredriksen.

Hun grunnla selskapet Vaccibody sammen med professor emerita Inger Sandlie og professor Bjarne Bogen i 2007, og er i dag innovasjons- og strategidirektør i Nykode Therapeutics som Vaccibody skiftet navn til høsten 2021.

Selskapet hadde lenge planlagt å utvide med en satsing på infeksjonsmedisin da koronaviruset utviklet seg fra en epidemi i Kina til å lamme hele verden våren 2020.

Dette er den første pandemien siden spanskesyken som tok livet av 50 til 100 millioner mennesker mellom 1918 og 1920. 

Så hvorfor var Fredriksen så sikker på at de kunne bidra med potente vaksiner?

 

TIDLIGERE FORSKNING OG RETT MANN

Fredriksen og kollegaene gjorde tidlig i selskapets historie forskning på bruk av vaccibody-teknologien mot infeksjonssykdommer som ebola, tuberkulose og influensa i forsøksdyr. Resultatene viste at dyrene utviklet immunresponser mot sykdommene, som er resultatet du vil se når du utvikler en vaksine.

Men, som ethvert lite selskap vet, du kan ikke bite over for mye i starten, det har du hverken finansielle muskler eller folk til. Det gjelder å vise at teknologien fungerer innenfor et felt, for så å gå videre. Derfor hadde selskapet konsentrert seg om å utvikle kreftvaksiner.

Tilfeldigvis sammenfalt pandemien med satsingen på infeksjonsmedisin. Fredriksen hadde over lengre tid hatt en dialog med Gunnstein Norheim, en fremragende forsker innen fagfeltet, om å starte i selskapet for å lede denne delen.

Gunnstein Norheim er direktør for infeksjonsmedisin i Nykode Therapeutics, og startet i selskapet bare et par uker etter at pandemien var et faktum i 2020. Foto: Nykode Therapeutics.

 

Norheim startet 1. april, knappe to uker etter at Norge stengte ned 12. mars. Han kom da fra en stilling som direktør for vaksineforskningen i CEPI, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

CEPI er satt opp av Bill og Melinda Gates, har hovedkontor i Oslo og skal finansiere og koordinere utviklingen av nye vaksiner og holde nede epidemier av infeksjonssykdommer på global basis.

Norheim hadde dermed førstehåndskunnskap om koronaviruset og hvilke vaksiner som var i utvikling. Sammen med Fredriksen og andre kollegaer satte han seg fore å finne ut hvordan deres samlede innsikt i vaksineteknologi, vaccibodyteknologien, immunforsvaret og kunnskap om koronaviruset kunne oversettes i en andregenerasjons koronavaksine.

Det resulterte i to vaksinekandidater i rekordfart.

 

FRISKE, FRIVILLIGE HELSEPERSONELL

3. november 2021 sendte Nykode ut en børsmelding om at den første friske frivillige er vaksinert med én av de to vaksinene deres.

Deltagerne i denne studien har en del fellestrekk, forteller Linda Gail Skeie. Skeie er studiesykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål og har koordinert den krevende logistikken i studien i Oslo. I tillegg går studien ved Haukeland universitetssykehus.

–Deltagerne jobber innen helsesektoren, heier på norsk biotekindustri og er rett og slett en drøm å forholde seg til, sier Skeie. 

Linda Gail Skeie er studiesykepleier og håndterer den krevende logistikken i koronavaksine-studien ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus. Foto: Oslo universitetssykehus.

I denne artikkelen fra Dagbladet i mars 2022 kan du lese om legen Peder Olai Skjeflo Holman som er en av de totalt 160 frivillige som skal rekrutteres inn i studien.

-De som er med i denne studien har kommet én gang i uken i seks uker for vaksinering og prøvetaking i etterkant av vaksinering. Når du er i jobb, har familie og, som mange innen helsesektoren gjør, jobber skift eller plutselig blir bedt om å ta en ekstra vakt, da blir det litt utfordrende å sette opp timer, men det har gått kjempefint tross alt, sier Skeie.

Hun og kollega Anne Ma Dyrhol Riise, som er professor og seksjonsoverlege for forskning ved infeksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus og nasjonal koordinator for studien, ler litt. Krevende logistikk har ikke vært den eneste utfordringen siden oppstarten. Selve koronaviruset har gjort sitt for å stikke kjepper i hjulene.

Etter at den første friske, frivillige ble vaksinert i begynnelsen av november 2021, kom nemlig en ny mutant til verden, omikron.

Et julebord 26. november på restauranten Louise på Aker Brygge i Oslo, senere kjent som «supersprederjulebordet» i media, var opptakten til nok en nedstenging i Norge. Straks etter kom det nye endringer i de nasjonale retningslinjene for vaksinering i Norge. Nå skulle alle over 18 år ta en tredje dose av mRNA vaksinen.

Og på nyåret 2022 fikk «alle» korona: Studiedeltagerne, de ansatte og familien til de ansatte ved infeksjonsmedisinsk avdeling.

– Dette ble problematisk for studien siden vi ikke kunne inkludere personer som hadde hatt covid sykdom. Vi var til tider også svært få på jobb til å drive studien. Det var ordentlig krevende tider, jeg tror nesten alle som jobber i teamet her ble smittet, sier Dyrhol Riise.

Anne Ma Dyrhol Riise er nasjonal koordinator for studien som går i Oslo og Bergen. Hun er positivt overrasket over hvor lett det har vært å rekruttere til studien. Foto: Eline Feiring.

KJEMPEINNSATS AV UTPRØVERNE

Krevende var og endringene i de nasjonale retningslinjene om å gå fra to til tre vaksineringer av voksne over 18 år. Dette gjorde så Nykode Therapeutics måtte endre sin studieprotokoll, igjen.

–Vaksinene våre skal settes i friske frivillige som ikke har hatt korona og som har hatt siste vaksinasjon med en godkjent vaksine for minst 4,5 måneder siden for den ene vaksinen og for minst 2 måneder siden for den andre vaksinen av sikkerhetsmessige grunner, sier Siri Torhaug.

Hun er medisinsk direktør i Nykode Therapeutics.

Siri Torhaug er medisinsk direktør i Nykode Therapeutics. Hun er veldig takknemlig for fleksibiliteten og engasjementet til både utprøvere og friske frivillige i studien av selskapets to vaksinekandidater mot koronaviruset.

Tidsintervallet mellom ordinær vaksinering og muligheten for vaksinering med vaksinene i studiene har blitt endret flere ganger.

Skeie spøker med at det nær må ha blitt satt verdensrekord i endringer sendt over til Regional Etisk Komité, REK, som er de som må godkjenne hver enkelt endring som gjøres i protokollen til en klinisk studie.

-En stor takk til utprøverne i Oslo og Bergen. De har vist en enorm fleksibilitet med endringene vi har vært nødt til å gjøre på grunn av den høye smitten som blusset opp rundt juletider og endringene i de nasjonale retningslinjene. De har gjort en kjempeinnsats med å rekruttere inn frivillige, sier Torhaug,

Dyrhol Riise selv er positivt overrasket over hvor lett det har vært å rekruttere til studien til tross for pandemien.

-Vi har nær sagt møtt entusiasme hos alle deltagerne. De synes det er veldig gøy at et norsk selskap utvikler koronavaksiner. Det virker som om jungeltelegrafen har gått i helse- og sykehusmiljøene i Oslo og Bergen. Vi har også annonsert en del for å få inn deltagere, og de vi har fått inn på den måten har vært like entusiastiske, sier Dyrhol Riise.

Studien for Nykode er den første oppdragsstudien innen legemiddelutvikling for industri som infeksjonsmedisinsk avdeling har gjort de senere årene, men de har mye erfaring med forskerinitierte studier. Hovedsakelig innen HIV, tuberkulose og tropesyksommer, men i senere tid også hepatitt, sepsis (blodforgiftning) – og ikke minst covid.

-Studien til Nykode er ekstremt relevant og vi har veldig tro på vaksinekonseptet de tester ut. Vi har hittil ikke observert noen alvorlige bivirkninger, sier Dyrhol Riise.

 

DNA-VAKSINE OG T-CELLE-VAKSINE

Så hva slags vaksiner er det de frivillige har fått og får i denne studien?

Det kan Torhaug fortelle oss mer om.

–Begge vaksinene er DNA-plasmidvaksiner. Gjennom vår plattform så lager vi dem på en litt annen måte enn mRNA-vaksinene som er godkjent og på markedet, sier Torhaug.

Fordelen med en DNA-vaksine er også at den er mer stabil enn en mRNA-vaksine, og derfor lettere å produsere og distribuere.

– Den ene vaksinen har et potensielt bredere beskyttelsespotensiale enn mRNA-vaksinene og retter seg mot å lage antistoffer i kroppen mot koronaviruset, forklarer Torhaug, og fortsetter;

-Den andre vaksinen er en T-celle-vaksinekandidat. Bakgrunnen for denne er at den retter seg mot å generere T-celle-responser i kroppen. Fram til nå har utviklingen av vaksiner vært primært konsentrert om å danne antistoff, men vi ser et skifte nå mot sterkere fokus på utvikling av T-celle-vaksiner.

Fordelene med T-celle-vaksinen er at den kan rettes mot et bredere område av viruset som ikke endrer seg like mye. Dermed kan den beskytte mot nye varianter. Dette kan sikrer en bredere, mer langvarig og mer robust beskyttelse.

-Det er gledelig å se at det nå er mer interesse for T-celle-vaksiner hos myndighetene. Nylig sendte en lang rekke ledende forskere et brev til FDA, de amerikanske legemiddelmyndighetene som godkjenner nye legemidler, med ønske om at FDA tilrettelegger for å se på T-celle-responser når de godkjenner vaksiner, sier Torhaug.

 

TAKK TIL FRIVILLIGE

I studien på de norske frivillige prøver Nykode ut tre ulike dosenivåer av vaksinene. Hensikten med dette er å finne den dosen som gir best effekt og minst bivirkninger.

-Studieoppsettet er lagt opp slik at basert på dataene på sikkerhet og immunrespons så går vi videre med den dosen som hos de friske frivillige gir best effekt og minst bivirkninger. Den dosen er det dermed flest som får i studien, sier Torhaug.

Alle frivillige i studien får to vaksiner med tre ukers mellomrom, og så kommer de inn for prøvetaking i etterkant av vaksineringen.

-Jeg må få sagt tusen takk til alle frivillige som deltar i studien eller melder seg nå. Vi er veldig spente på resultatene og gleder oss til å se nærmere på dem og kommunisere dem ut når vi kan det, sier Torhaug.

I og med at Nykode er på børs så er det lite selskapet kan kommunisere ut før dataene fra fase I studien er analysert. Dette vil etter planen skje andre halvår 2022.

Tidligere i vinter kom de med en oppdatering fra studien der de formidlet at de har prioritert å gi de friske frivillige T-celle-vaksinen. Uansett skal likevel 80 personer i studien få den ene vaksinen, og 80 personer få den andre vaksinen, i alt 160 personer.

De frivillige vil bli fulgt opp over en lengre periode for å kartlegge hvor lenge immunresponsene holder seg i kroppen.

 

VIKTIG STUDIE Å KJØRE I NORGE

Tine Slettedal Jansson er ansvarlig for studien i Inven2, og har satt opp avtalen og fulgt opp de nødvendige endringen i studien som har blitt gjort underveis.

-Det er veldig gledelig at Nykode har valgt Norge som studieland for denne viktige studien, sier Slettedal Jansson.

Hun påpeker at studien kom raskt i gang og at endringene i studien har blitt håndtert fortløpende, noe som ikke hadde vært mulig uten tett og godt samarbeid med utprøvingsmiljøene i Oslo og Bergen, og ikke minst Nykode.

–All honnør til utprøvermiljøene for deres dedikasjon og innsats for å levere topp kvalitet under til dels veldig krevende omstendigheter. Det blir spennende å se resultatene fra studien, sier Slettedal Jansson. 

Tine Slettedal Jansson er Clinical Contract Manager i Inven2. 

 

Les mer:

Det har vakt stor interesse i media at en andregenerasjonsvaksine mot koronaviruset utvikles og testes ut i Norge. Her kan du lese noen av de mange artiklene som er publisert om denne studien:

 

 

Fakta Nykode Therapeutics:

  • Norsk selskap grunnlagt i 2007 av Agnete Brunsvik Fredriksen, professor emerita Inger Sandlie og professor Bjarne Bogen i 2007
  • Administrerende direktør er Michael Engsig og Agnete Brunsvik Fredriksen er innovasjons- og strategidirektør
  • Utvikler kreftvaksine mot livmorhalskrefts om skyldes HPV-virus og persontilpassede kreftvaksiner mot en rekke ulike kreftformer
  • Har inngått forsknings- og utviklingssamarbeid og solgt lisenser til de amerikanske selskapene Roche/Genentech og Regeneron med potensiale for utbetaling av milliardverdier i henhold til milepælsavtaler
  • Har i dag 140 ansatte i Norge og Danmark
  • Hovedkontor i Forskningsparken, hvor de nylig har åpnet et splitter nytt laboratorium
  • Er registrert på EuroNext Growth Oslo med en markedsverdi på 10,2 milliarder norske kroner og har 228 millioner dollar på bok

The post Norske koronavaksiner prøves ut i Norge appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>
Leverer godt i studier på fertilitet /2022/featured_item/viktig_for_norske_selskaper/ Fri, 01 Jan 2021 07:52:18 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2385

Denne saken ble første gang publisert på Inven2 sin nettside 29. september 2022.


The post Leverer godt i studier på fertilitet appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>

Filippa. Flott jente født etter at hennes mor var med i studien. Foto: Sykehuset Telemark.

Fertilitetsavdelingen Sør ved Sykehuset i Telemark har lange tradisjoner for å gjennomføre studier innen fertilitet. Til tross for at sykehuset ikke er et universitetssykehus tiltrekker de seg studier fra farmaindustrien og leverer både kvalitet og langt flere pasienter enn forventet.

Erling Ekerhovd er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og overlege ved Fertilitetsavdelingen Sør, Sykehuset Telemark, Porsgrunn.

Avdelingen kalles Fertilitetsklinikken for kort og feirer 20 årsjubileum 26. november i år forteller Ekerhovd og kollega Anette Bergh. Hun er laboratorieansvarlig og senior klinisk embryolog.

Gjennom alle disse årene har de deltatt i forskningsstudier, både industrisponsede og akademiske, først initiert av doktor Jarl Kahn som startet klinikken og jobbet på Fertilitetsklinikken fram til Ekerhovd tok over for ti år siden.

-Kahn startet med behandling av barnløse ved St. Olavs hospital i Trondheim. Han var legen bak det det første barnet som ble født ved hjelp av IVF i Norge. Det skjedde i 1984, det vil si for snart 40 år siden, forteller Ekerhovd.

Les en artikkel i Aftenposten om dette her: «Prøverørsbarnet skriver dikt og vil bli jagerflyver»

IVF er en forkortelse for in vitro fertilisering. Behandlingen innebærer at selve befruktningen av egget skjer utenfor livmoren, for så å settes inn i livmoren.

-Innen IVF har det skjedd en stor utvikling siden 1984. Det har kommet nye medisiner, utstyr og blitt tatt i bruk nye medier og metoder som gjør det mulig å dyrke de befruktede eggene lenger i laboratoriet. For å kunne være med i studier må vi på klinikken være oppdatert på de nyeste metodene og ha det nyeste utstyret, forteller Ekerhovd.

Særlig de siste syv til åtte årene har de deltatt i en rekke studier, og den siste tiden har de hatt tre studier gående for legemiddelindustrien. De er for tiden i kontraktsforhandlinger om flere studier.

  

Anette og Erling foran en inkubator hvor vi kunne følge utviklingen av de befruktede eggene. Foto: Sykehuset Telemark.

 

LYKKES TIL TROSS FOR AT DE ER SMÅ

– Ekerhovd og hans avdeling er et eksempel på at det går an å lykkes med studier og levere selv om en holder til ved et mindre ikke-universitetssykehus, sier Sukhi Singh.

Hun er Clinical Contract Manager i Inven2, og jobber med studiene til Fertilitetsklinikken.

–Samarbeidet med Fertilitetsklinikken og forskningsrådgiver Siv Åshild Billington er veldig bra, og det er gøy å se hvor godt de har levert spesielt i den siste studien, sier Singh.

Sukhi Singh er Clinical Contract Manager i Inven2. Foto: Inven2/ Moment Studio.

Et eksempel på den gode leveransen er en fase III studie på vegne av Ferring Pharmaceuticals. I denne studien så de på hvorvidt en ny medisin kunne stimulere til flere befruktede egg sammenlignet med nåværende metode.

–Denne studien pågikk gjennom pandemien og mange andre sykehus slet med å rekruttere pasienter, men vi klarte å få med oss 77 stykker og ikke 25 som vi først hadde sagt. Denne studien er nå avsluttet, men ingen data er foreløpig publisert. Den siste pasienten vi hadde rekruttert fødte barn nå i august, sier Ekerhovd.

Han og kollega Bergh tror at nøkkelen til suksessen er god logistikk.

-Det gjelder å få til et strømlinjeformet løp fra vi får pasienter henvist til å sjekke om de tilfredsstiller inklusjonskriteriene til utføringen av selve studien. I denne studien skulle vi ta ultralyd og blodprøver ofte, og prøvene skulle sendes til Sveits. I begynnelsen er det alltid tungt å få rutinene på plass, men etter hvert går det på skinner, sier Ekerhovd.

Denne studien var satt opp som en konkurrerende studie, det vil si at deltagende sykehus kunne holde på til alle 500 pasienter på alle sites var rekruttert inn. Ekerhovd og kollegaene leverte altså 77 av disse 500.

Ekerhovd er klar på at deltagelse i studier er en vinn-vinn situasjon for de som er med, både for pasientene, klinikken og sykehuset.

-Vi lærer mye og er med på det ypperste av forskning og utvikling på fagfeltet vårt. Vi får erfaring med ny metodikk før den blir innført og har god dialog med legemiddelselskapet underveis. Det er også god læring for andre enheter ved sykehuset, for eksempel de som jobber med personvernlovgivning. Det ligger mye nybrottsarbeid i dette som generer god læring og ny kunnskap for de forskningsansvarlige på sykehuset, sier Ekerhovd.

Pasientene som har deltatt i denne studien har vært veldig fornøyd. Ingen av dem har trukket seg underveis, og de har vært tett fulgt opp med ekstra ultralyd og blodprøvetaking.

-De har nok stusset litt på tidspunktene, for vi har gjennomført prøver og ultralyd tidlig eller sent på dagen eller i helgene, men det innebærer jo også at pasientene føler seg godt ivaretatt, sier Ekerhovd.

Han er klar på at deltagelse i studier er et fantastisk tilbud til pasientene. Noen av dem har fryste embryoer og er i gang med å få barn nummer to ved hjelp av Fertilitetsklinikken.

Ekerhovd og Bergh er veldig fornøyd med samarbeidet med Inven2.

–Jeg som kliniker har hatt lite med dem å gjøre da dialogen har gått via forskningsavdelingen, men jeg ser jo at det fungerer godt, sier Ekerhovd.

Kollega Bergh har vært tettere på.

-Samarbeidet har fungert veldig fint. Nå kjenner vi hverandre og har en god arbeidsfordeling gjennom hele studien, og det blir enklere å starte opp nye studier nettopp på grunn av tidligere erfaring fra felles jobbing, sier Bergh.

SATSER PÅ STUDIER

Sykehuset Telemark ansatte i august 2021 en forskningsrådgiver for kliniske studier for å fasilitere en økning av kliniske behandlingsstudier ved sykehuset.

Dette er da Siv Åshild Billington.

-Vi jobber med å styrke og strømlinjeforme infrastrukturen for å starte opp og utføre kliniske studier ved Sykehuset Telemark. Vi jobber blant annet med å få dannet et nettverk av studiepersonell ved alle klinikker ved sykehuset for å kunne ha erfaringsutveksling på tvers. Vi har tidligere hatt god erfaring med å frikjøpe studiepersonell ved en avdeling for å starte opp studier og drive opplæring av nytt studiepersonell ved mer uerfarne avdelinger, sier Billington.

Siv Åshild Billington er forskningsrådgiver for kliniske studier ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat.

Denne høsten og våren 2023 jobber hun og andre kollegaer med å få på plass rutiner for oppstart av kliniske behandlingsstudier.

-Vi skal dra på en møteturne til alle klinikker og til alle forskningsgrupper for å presentere infrastrukturen og få satt press fra klinikkledelsen og nedover i organisasjonene om at dette er noe vi skal drive med. Vi vil promotere fordelene ved å delta i studier på oppdrag fra industri, dette er for de som er faglig interessert og nysgjerrige og som ønsker å tilby pasientene utprøvende behandling, behandling som ellers ikke er tilgjengelig for pasientene enda, sier Billington.

En fordel er også at behandlingen som tilbys i studiene bekostes av firmaet som kjører studien, og studien kan dermed føre til reduserte medikamentkostnader for sykehuset.

Alle ikke-universitetssykehus i Helse Sør-Øst vil gjennom NorTrials satsningen få en halv million kroner til studiepersonell årlig mellom 2021-2025.

–Vi ser for oss at disse midlene skal være med å stimulere fagmiljøene til å starte opp flere studier, og håper at etter 2025 vil inntektene fra disse studiene kunne finansiere studiepersonellet, sier Billington.

Strategisk vil sykehuset prøve å få opp miljøer innenfor fagområdene til de seks NorTrials-sentrene der industrien selv sier at det er her de vil komme med studier de neste årene.

-Innenfor noen av disse terapiområdene har vi allerede aktive forskningsmiljøer, med det er for det meste forskerinitierte studier. Vi planlegger å ta direkte kontakt med alle NorTrials-sentrene for å gi beskjed om at vi gjerne ønsker å bli kontaktet om deltakelse når de blir kontaktet fra industrien med kommende studier, sier Billington, og fortsetter.

-Vi har allerede tatt direkte kontakt med enkelte firmaer for å annonsere vår satsning og interesse og har startet prosessen med å få registrert Sykehuset Telemark og våre utprøvere inn i Shared Investigator Platform (SIP).

 

Fakta

Teamet ved Fertilitetsavdelingen, Sykehuset Telemark HF, som gjennomførte studien. Foto: Sykehuset Telemark.

 

Logistikk er viktig! Sykepleier Mari gir Knut fra DHL en eske med blodprøver som skal sendes akutt til Sveits for analyse. Foto: Sykehuset Telemark.

 

The post Leverer godt i studier på fertilitet appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>