Porteføljeselskaper Arkiver - Inven2 oppsummering av 2022 /2022/featured_item_category/portefoljeselskaper/ Inven2 oppsummering av 2022 Thu, 15 Dec 2022 13:28:22 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 OLE JØRGEN KAASBØLL ER «ÅRETS INNOVATØR» /2022/featured_item/epiguard/ /2022/featured_item/epiguard/#respond Tue, 05 Jan 2021 14:08:24 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2503


Saken ble først publisert på Inven2 sin nettside 20 juni 2022.


The post OLE JØRGEN KAASBØLL ER «ÅRETS INNOVATØR» appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>

Foto: Jannicke I. Kristoffersen

Inven2 delte for første gang noensinne ut prisen «Årets Innovatør» på Innovasjonsdagen 2022. Den første til å motta utmerkelsen er forskningssjef Ole Jørgen Kaasbøll i oppstartsselskapet Tribune Therapeutics.

 

«Årets Innovatør» er en ny pris som Inven2 ønsker å dele ut årlig på Innovasjonsdagen til en forsker som har gjort en særlig oppdagelse og innsats for å kommersialisere forskning.

I år gikk utmerkelsen til Ole Jørgen Kaasbøll.

Kaasbøll er forskningssjef i selskapet Tribune Therapeutics, et selskap han har vært med på å etablere basert på egen forskning. Han har bakgrunn som lege og forsker i gruppen til professor Håvard Attramadal ved Institutt for Kirurgisk Forskning ved Oslo universitetssykehus og Universitet i Oslo. Det er grunnforskning herfra som er bakgrunnen for et molekyl Tribune utvikler som ny behandling av ulike typer fibrose, arrvev, i kroppen.

Les mer om Tribune Therapeutics i denne artikkelen «Flying start for fibrosefirma» på Inven2 sine nettsider eller artikkelen «Storinvestorer inn i norsk biotekforskning» på E24.

-For meg var det veldig hyggelig å få denne prisen fra Inven2. Det er en fin synliggjøring av hva vi har oppnådd til nå og innsatsen som er lagt ned tidligere overfor familien, og via LinkedIn omtale, også nye kollegaer i industrien, sier Kaasbøll.

Han fikk overrakt prisen av VP for Innovasjon i Inven2, Jens Halvard Grønlien, som i sin begrunnelse påpekte følgende momenter som bakgrunn for utmerkelsen:

-Ole Jørgen Kaasbøll er målbevisst, uredd, ærlig og har stor arbeidskapasitet. Som lege har han et viktig klinisk fokus på forskningen, generell innsikt i sykdom, med fokus på fibrose. Som innovatør har han vært villig til å gjøre de riktige tingene etterspurt av både industri og investorer. I tillegg til dette har han den viktige egenskapen at han er kritisk til alt og alle rundt seg, og dermed ikke redd for å stille spørsmål ved etablerte «sannheter». Den kritiske sansen kombinerer han heldigvis med en stor evne til samarbeid og mottakelighet for andres synspunkter. 

Halvard Grønlien, VP Innovation i Inven2, delte ut prisen til Ole Jørgen Kaasbøll. 

 

Fakta Tribune Therapeutics

  • Utvikler en behandling mot fibrose, arrvev, i kroppen
  • Etablert i 2020 av oppfinnerne Ole Jørgen Kaasbøll, Håvard Attramadal og Georg Vo Beiske, samt HealthCap og Novo. En lisens på videreutvikling av molekylet til behandling av fibrose ble forhandlet frem med Inven2 i starten av 2021
  • Spunnet ut av forskning ved Institutt for Kirurgisk Forskning ved Oslo universitetssykehus og Universitet i Oslo
  • Administrerende direktør er Georg Vo Beiske med bakgrunn fra Algeta, Bayer og HealthCap og forskningssjef er Ole Jørgen Kaasbøll
  • Utfører forskingen sin ved ShareLab i Forskningsparken
  • Har mottatt støtte fra BIOTEK2021-programmet til Norges forskningsråd og er en del av SPARK, innovasjonsprogrammet for livsvitenskap ved Universitetet i Oslo

The post OLE JØRGEN KAASBØLL ER «ÅRETS INNOVATØR» appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>
/2022/featured_item/epiguard/feed/ 0
Etablerer plattformselskap for globalt samarbeid /2022/featured_item/tribune-therapeutics/ /2022/featured_item/tribune-therapeutics/#respond Sat, 02 Jan 2021 15:19:23 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2305


Saken ble først publisert på Inven2 sin nettside 28 oktober 2022.


The post Etablerer plattformselskap for globalt samarbeid appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>
Simone og Torleif

Simone Mester og Torleif Tollefsrud Gjølberg. Foto: Elisabeth K. Andersen

Den produktive duoen professor Jan Terje Andersen og professor emerita Inger Sandlie har sammen med to av sine tidligere doktorgradsstudenter Simone Mester og Torleif Tollefsrud Gjølberg etablert plattformselskapet Authera.

 

27. oktober ble Authera offisielt lansert. Det er første gang Jan Terje Andersen, Simone Mester og Torleif Gjølberg Tollefsrud er med på en selskapsetablering, mens Inger Sandlie tidligere har vært med på å etablere både Vaccibody, nå Nykode Therapeutics, og Nextera.

Den daglige virksomheten i selskapet er det Mester og Tollefsrud Gjølberg som står for, da Andersen har sin egen forskningsgruppe tilknyttet både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

Les mer om selskapet i denne pressmeldingen: «Authera AS established to translate Biological Insights into Innovative Design of Therapeutic Biologics» og denne saken i E24: «Biotek-gründere åpner verktøykasse for farmasigiganter».

Selskapet har utgangspunkt i en allsidig teknologiplattform. Det åpner dørene for samarbeid med industripartnere innen en rekke interessefelt.

– Vi har grunnleggende kunnskap om samspillet mellom IgG-antistoffer, albumin og en cellulær reseptor som heter FcRn, og hvordan disse samhandler i kroppen. Denne molekylære og cellulære forståelsen kombinerer vi med en verktøykasse som gjør oss i stand til å validere og skreddersy legemiddelkandidater. Har du et antistoff eller et hvilket som helst protein som potensielt kan gi opphav til et legemiddel så kan Authera være en attraktiv samarbeidspartner, forklarer Andersen.

Monoklonale antistoffer av typen IgG er den raskest voksende klassen av terapeutiske legemidler i verden. Flere enn 100 er godkjent for klinisk bruk allerede, og drøye 1000 er under klinisk evaluering. I tillegg er det økende interesse for egenskapene til albumin som et viktig transportmolekyl i kroppen.

 

INVEN2 HEIER

Kombinasjonen av grunnleggende biologisk innsikt opparbeidet gjennom langsiktig og fokusert grunnforskning, og en forståelse av det kommersielle potensialet, samt et internasjonalt nettverk har en stor merverdi når det skal bygges selskap, sier Gerbrand Koster.

Han er prosjektleder for alle Andersens innovasjoner i Inven2. I Authera har gründerne lisensiert inn sine egne innovasjoner.

– Vi har bidratt med markedsvalidering av verktøyene som Authera har tatt i bruk, og forhandlet pris på en rekke oppdrag og satt opp samarbeidsavtaler på vegne av laboratoriet som Andersen leder. Vi gleder oss til å følge med på fortsettelsen. Dette er virkelig dyktige forskere som nå går tungt inn for å skape noe, og det heier vi på, sier Koster.

I Inven2 har advokat Helle Thorsen, IPR-ansvarlig Kirsten Stangebye og forretningsutvikler Ken Rosendal, samt toppledelsen i innovasjonsteamet Jens Halvard Grønlien og Mohammed Amarzguioui, bidratt inn sammen med Koster.

Gerbrand Koster er ansvarlig for prosjektet i Inven2. Foto: Inven2/Moment Studio.

The post Etablerer plattformselskap for globalt samarbeid appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>
/2022/featured_item/tribune-therapeutics/feed/ 0
«Norsk IT-juvel» kjøpes opp av dansk konsortium /2022/featured_item/foodcapture/ /2022/featured_item/foodcapture/#respond Sat, 02 Jan 2021 13:58:37 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2491

Denne saken ble første gang publisert på Inven2 sin nettside 7 mars 2022.


The post «Norsk IT-juvel» kjøpes opp av dansk konsortium appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>

Tom Lysemose kom opp med idéen til selskapet mens han studerte ved Institutt for Informatikk, Universitetet i Oslo. Foto: Promon.

Venturefondet GRO Capital har sammen med investeringsfirmaet Kirk Kapital og det danske IT selskapet Trifork blitt majoritetseiere i Inven2 sitt porteføljeselskap Promon. Gründer og teknologidirektør Tom Lysemose sier det har vært «en fantastisk reise» fra oppstarten i 2006 i det Finansavisen omtaler som en «norsk IT-juvel».

Promon er et norsk selskap spunnet ut av en idé Tom Lysemose fikk da han tok hovedfag ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo.

Du har kanskje ikke hørt om selskapet, men hovedproduktet deres brukes muligens på mobilen eller nettbrettet ditt.

Det Lysemose fikk idéen til i sin tid er nemlig en teknologi som beskytter apper mot angrep slik at sikkerheten forbedres og potensielle sikkerhetstrusler blir blokkert.

I dag brukes Promon sin teknologiplattform, som naturlig nok heter «Shield», av mer enn 500 millioner brukere.

Promon har kunder i mer enn 40 land, og kundene er selskaper innen bransjer som finans, helse, offentlig virksomhet, gaming og mye mer. Kort sagt, institusjoner med apper som absolutt bør beskyttes.

 

TING TAR TID

Lysemose kom til Inven2 sin forgjenger Birkeland Innovasjon i 2005 med den gode idéen om «Shield». I starten gikk det slag i slag. Teknologien ble søkt patentert samme år, og selskapet Promon ble etablert i 2006.

Jannicke Kristoffersen er i dag kommunikasjonssjef i Inven2. I 2005 var hun prosjektleder for idéen til Lysemose, og hun husker oppstarten og prosjektet svært godt.

– Dette er en gladsak og viser at kommersialiseringsprosesser tar tid. Vi hadde stor tro på idéen og potensialet den gangen, og Tom var veldig trivelig å jobbe med. Da Promon ble formelt stiftet i 2006 var det naturlig at Tom gikk inn i rollen som CEO, sier Kristoffersen.

Jannicke

Jannicke I. Kristoffersen er kommunikasjonssjef i Inven2. Foto: Moment Studio/Inven2.

 

Lysemose var administrerende direktør i selskapet helt til 2012, da han gikk over i rollen som teknologidirektør. Dette er en rolle han har hatt siden, og vil fortsette med også nå med nye majoritetseiere.

I forbindelse med oppkjøpet sendte Promon og det såkalte «GRO-konsortiet», bestående av GRO Capital, Kirk Kapital og Trifork, ut en pressemelding. Her omtaler de oppkjøpet som en strategisk investering for å fremme Promons vekst og styrke selskapets globale markedsposisjon innen appbeskyttelse.

Lysemose selv sier dette om sine nye eiere:

– GRO/Kirk Kapital var det beste valget for veien videre, så dette kunne ikke vært bedre.

 

STOLT OG IMPONERT

Ole Kristian Hjelstuen har vært administrerende direktør i Inven2 siden 2012, og kjenner også selskapet godt. Han er både imponert og stolt over hvor Promon er i dag.

-De har utviklet seg veldig bra, og rundet 100 millioner kroner i inntekter i 2021. Tom Lysemose har hatt en veldig sentral rolle i selskapets suksess, og det blir spennende å se hvor store de nå kan bli med nye eiere med så klare internasjonale ambisjoner, sier Hjelstuen.

Ole Kristian Hjelstuen

Ole Kristian Hjelstuen er administrerende direktør i Inven2. Foto: Moment Studio/Inven2.

Fra oppstarten til nå har Inven2 deltatt i sju emisjoner i Promon, og i 2015 ga de også selskapet et konvertibelt lån. Inven2 solgte sine eierandeler nå til «GRO-konsortiet», og midlene skal investeres i andre lovende kommersialiseringsprosjekter.

– Vi var en viktig støttespiller i etableringen av Promon, og så har vi bidratt etter beste evne som en langsiktig eier og partner for selskapet, sier Hjelstuen.

En annen langsiktig eier er Kistefos, eid av Christen Sveaas, som solgte sin eierandel til «Gro-konsortiet». Ifølge Finansavisen har han fått en stor avkastning for sin investering.

– Kistefos og andre investorer kom inn i selskapet i en svært tidlig fase. De har vært trofaste investorer over lang tid, og det er viktig for oss at de har kunnet gjøre en god forretning på dette, sier Hjelstuen.

 

INVEN2 SINE TECH SELSKAPER GJØR DET SKARPT

Porteføljen til Inven2 er preget av mange selskaper innen livsvitenskap og medisin, men den siste tiden har flere av teknologiene og selskapene spunnet ut av teknologisk forskning vært i vinden påpeker Hjelstuen.

–Dagens Næringsliv hadde nylig en stor artikkel om Eidel i forbindelse med at de ble kåret til Årets Modne Gaselle 2021. Eidel er knyttet til oss gjennom flere teknologilisenser over flere år. Elliptic Labs, som vi nylig skrev om her på nettsidene til Inven2, gjør det utrolig skarpt på det internasjonale markedet, sier Hjelstuen.

Les Dagens Næringsliv sin artikkel om Eidel her fra 27. januar 2022:

«Snuoperasjonen ga romfartsselskapet et kjempeløft. Nå skal teknologien sendes fra Eidsvoll til månen

Det ukjente romfartsselskapet på Eidsvoll leverer noe av det mest avanserte innen norsk teknologi. Neste steg er satellitter. – I løpet av tre år håper vi å runde 100 millioner.»

Les om Elliptic Labs her på Inven2 sine nettsider fra 9. desember 2021:

«Har potensiale til å bli et milliardselskap»

 

Lenker om Promon:

 

Shield Security illustrasjon

The post «Norsk IT-juvel» kjøpes opp av dansk konsortium appeared first on Inven2 oppsummering av 2022.

]]>
/2022/featured_item/foodcapture/feed/ 0