Jan Terje Andersen er «Årets innovatør». Foto: Jannicke Kristoffersen

Prisen «Årets innovatør» går i år til professor Jan Terje Andersen ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Han får prisen for å være en av forskerne som har levert flest DOFIer til Inven2 gjennom tidene, samt etableringen av Authera i 2022.

 

«Årets Innovatør» deles ut på Inven2s Innovasjonsdag, og går til en forsker som har gjort en særlig oppdagelse og innsats for å kommersialisere forskning.

I år går utmerkelsen til Jan Terje Andersen, som er en svært verdig vinner. Han er til daglig professor og leder forskningsgruppen «The Laboratory of Adaptive Immunity and Homeostasis» ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

Andersen har så langt bidratt til 65 innovasjoner, 11 patentfamilier og 50 industriavtaler, inklusivt produktsalg, samarbeidsavtaler og lisenser til patenter. I tillegg etablerte han selskapet Authera i 2022 sammen med professor emerita Inger Sandlie og to av sine tidligere doktorgradsstudenter, Simone Mester og Torleif T. Gjølberg, som driver selskapet.

-Det er selvfølgelig fantastisk å motta utmerkelsen. Det er en anerkjennelse for det langsiktige lagarbeidet som står bak resultatene. Det er i samspill det store kan skje, og vi gleder oss til reisen videre, som uten tvil vil by på overraskelser, sier Andersen.

Les mer om Jan Terje Andersen og hans karriere som forsker og innovatør her: «Innoverer på grunn av pasientene».

Les også saken om «Årets innovatør» i Medwatch: Fikk innovasjonspris: – Jeg har konkurranseinstinkt

 

Han fikk overrakt prisen av Vice President for Innovasjon i Inven2, Jens Halvard Grønlien, som i sin begrunnelse påpekte følgende som bakgrunn for utmerkelsen:

-Vi hadde gleden av å vurdere et utvalg av svært dyktige kandidater for 2022, noe som er et privilegium.

Jan Terje Andersen skiller seg ut på grunn av sitt enorme engasjement for innovasjon, som har strukket seg over flere år. Han startet sin forskningskarriere hos en annen fremragende innovatør, professor emerita Inger Sandlie, og han er i dag en del av hele 65 innovasjoner, 11 patentfamilier og 50 industriavtaler.

I sin egen forskingsgruppe «The Laboratory of Homoeostasis and Adaptive Immunity” ved klinikk for laboratoriemedisin har han vært bevisst på å dyrke tanken om at forskning skal komme pasientene til nytte, og da må den kommersialiseres.

I 2022 ble Authera etablert, sammen med nevnte Inger og ikke minst to av Jan Terje sine doktorgradsstudenter, Simone Mester og Torleif T. Gjølberg. Selskapet kan allerede vise til solide samarbeidsavtaler med ledende, globale biotekselskaper.

Jan Terje er en rollemodell for unge forskere og entreprenører, og for innovasjon ved både Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus, og muliggjør en vei for innovasjon for ambisiøse studenter med en lidenskap for det biomedisinske feltet.

Et tett samarbeid mellom Jan Terje og nøkkelpersoner hos Inven2 gjennom mange år har båret mange frukter, og vi ser virkelig fram videre samarbeid. Som han selv sier, forskning må kommersialiseres for å komme samfunnet til nytte. 

 

Fakta Authera

  • Teknologiplattformselskap som tilbyr design og utvikling av biologiske legemiddelkandidater gjennom forskingssamarbeid i samspill med globale aktører
  • Etablert i 2022 av professor Jan Terje Andersen, Simone Mester, Torleif Tollefsrud Gjølberg og professor emerita Inger Sandlie.
    De tre første er med på selskapsetablering for første gang, mens Inger Sandlie tidligere har vært medgründer i Vaccibody, nå Nykode Therapeutics, og Nextera
  • Den daglige driften av selskapet gjøres av Simone Mester som CEO og Torleif Tollefsrud Gjølberg som CTO
  • Selskapet er spunnet ut av gruppen til Jan Terje Andersen: «The Laboratory of Adaptive Immunity and Homeostasis», der Simone Mester og Torleif Tollefsrud Gjølberg tok doktorgraden sin