Innovasjon – hvordan ta forskning til markedet?
Inven2 sitt kjerneområde er å ta resultater fra forskning til et produkt eller en tjeneste i et marked. Våre tjenester er rettet mot forskere ved både Universitetet i Oslo og sykehusene i Helse Sør-Øst.
FOTO: Shutterstock.
– Vi får inn rundt 100 forskningsresultater, DOFIer, til vurdering hvert år. Våre ansatte validerer disse resultatene og vurderer potensialet for kommersialisering. Hvis vi ser en mulig vei frem til markedet tar vi DOFIen opp og jobber sammen med forskerteamet mot en exit, enten lisensieres ut til etablert industri eller lisensiering til et nyetablert selskap, sier Jens Halvard Grønlien.
Grønlien er leder for innovasjon i Inven2. I tett samarbeid med Mohammed Amarzguioui, som er ansvarlig for innovasjonsprosjektporteføljen i Inven2, er han ansvarlig for forvaltningen av forskningsidéene som blir meldt inn.
Når en DOFI er tatt opp setter vi opp et team med best mulig kompetanse på fagområdet som prosjektet gjelder Teamet vil normalt inkludere kompetanse innen produktutvikling, forretningsutvikling, juss og rettighetsbeskyttelse/patentering.
Dersom DOFIen ikke blir tatt opp vil forskeren få en skriftlig tilbakemelding som redegjør for grunnlaget for avslaget.
Jobber du i industri og er ansvarlig for å lisensiere inn produkter eller tjenester?
På Inven2 sine nettsider finner du en beskrivelse av attraktive lisensmuligheter innen en rekke fagområder med kontaktdetaljer til de enkelte prosjektlederne: www.inven2.com/lisensmuligheter/
Medisinske fag dominerer
Av de innsendte forskningsresultatene, blir ca 40 prosent tatt opp som prosjekter. Inven2 følger opp fremdriften i prosjektene, og sikrer at de har hensiktsmessige planer og tilstrekkelig finansiering til å utvikle seg i kommersiell retning.
I denne prosessen er patentering ofte viktig, og Inven2 har både interne patentspesialister og bruker eksterne patentrådgivere.
På Inven2 sine nettsider kan du lese en nøye beskrivelse av hva som er gangen fra du sender inn en idé, til et produkt eller tjeneste eventuelt kommer på markedet: inven2.com/innovasjon/forskere/
Majoriteten av forskningsresultatene som blir meldt inn kommer fra medisinske fag.
75 – 85 % av det vi jobber med er innenfor helserelaterte fag. De resterende prosjektene omhandler ulike former for teknologi innen IKT, materialer, energi og utvikling av utstyr.
Årsaken til den medisinske dominansen er de mange gode forskningsmiljøene innen medisin ved både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, og de andre sykehusene i Helse Sør-Øst. Miljøene er dyktige til å se det innovative potensialet i resultatene sine.
Innen medisin igjen er det kreftområdet som er det største. Cirka 40 % av de medisinske prosjektene våre er kreftrelatert, og det skjer mye spennende innovasjon innen utvikling av immunterapi mot kreft. Det er også en god del immunologiprosjekter med anvendelse utenfor kreftområdet. Andre fagområder som utpeker seg er kardiologi og infeksjonsmedisin.