Inven2 gjør en forskjell ved å omgjøre forskning til samfunnsnyttige tjenester og produkter. I 2016 ser vi tydelig verdien av dette arbeidet som vi forvalter for Universitetet i Oslo og alle helseforetakene i Helse Sør-Øst.

I kroner og øre, men aller viktigst i form av banebrytende innovasjoner. Det kan du lese mer om under seksjonen suksesshistorier.

Verdien av selskapene vi har opprettet og fremdeles er aksjonærer i, er nå på nærmere åtte milliarder kroner. Spydspissene her er kreftselskaper som utvikler innovativ kreftbehandling innen krefttyper med stort medisinsk behov; Nordic Nanovector utvikler en behandling mot en type blodkreft og Vaccibody utvikler vaksiner som skal sette i gang immunforsvaret til å drepe kreftceller. Det skjer mye spennende innen andre helseselskaper også, og da vil jeg særlig trekke fram Ostomycure. De har utviklet et stomiprodukt som nå er CE-godkjent og på vei ut til pasientene. I tillegg er forskning på leddgiktsbehandling utført på lille Betanien Hospital i Skien, blitt lisensiert ut til Astellas. Legemiddelselskapet er i full gang med kliniske studier som, om de bekrefter forskningen, kan ha en ny behandling tilgjengelig i løpet av en fem års tid. 

Inven2 kan ikke ta forskning til samfunnsnyttige produkter og tjenester alene. Vi er i høy grad avhengig av gode samarbeidspartnere. Her vil jeg spesielt trekke frem Oslo Medtech, OsloTech og Oslo Cancer Cluster og samarbeidet om inkubatorene Aleap og Oslo Cancer Cluster Inkubator. Disse inkubatorene bidrar til å gi oppstartselskapene hjelp videre i utviklingen mot et marked og frigjør kapasitet hos oss til å ta fram nye oppfinnelser.

Vi tar vårt samfunnsoppdrag med å øke verdiskapningen fra forskning svært alvorlig, og har en spesiell posisjon i å bidra til bygging av helsenæring i Norge. Fortsatt er prosjektfinansiering i tidlig fase den største flaskehalsen. Nye innovasjonsprosjektmidler fra Universitetet i Oslo vil bidra til at betydelig flere av de mange gode idéene fra universitetsforskerne vil gi verdiskapning for Norge i 2017. Det er viktig for et Norge i omstilling.

Signatur