Satser på industrisamarbeid

I 2016 startet arbeidet med en egen satsing på industrisamarbeid i Inven2. Åpen innovasjon gjør ledende norske forsknings- og teknologimiljøer attraktive både nasjonalt og internasjonalt.

– Bakgrunnen for at vi ønsker å legge til rette for mer og tettere samarbeid mellom forskningsmiljøene våre og næringslivet der ute, er todelt, sier Lise Rødsten som er hentet inn til Inven2 for å lede dette arbeidet.

– For det første er det en trend med åpen innovasjon. Dette innebærer at både små og store selskaper ikke lenger driver med all produktutvikling internt, men aktivt søker seg til ledende forsknings- og teknologimiljøer for å inngå partnerskap. For det andre er det et politisk ønske og et ønske fra våre eiere at et Norge i omstilling må gi jernet for å høste av den gode forskningen i større grad enn tidligere, sier Rødsten.

Gjennom strategiarbeid har Inven2 identifisert samarbeid mellom forskning og industri som det området som vil gi flere idéer som kan kommersialiseres fra forskningen, og dermed har et stort potensial for både utlisensiering og oppstart av nye bedrifter.

– Inven2 har i tillegg en sterk posisjon med et bredt nettverk av aktører innen både næringsliv og forskning. Det gjør det enkelt for oss å fungere som en brobygger mellom forskerne og industrien og senke terskelen for forskerne for å få i gang samarbeid. I tillegg skal vi være ambassadører for å selge den gode norske forskningen ut til både nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere, sier Rødsten.

Starter med livsvitenskap

Over to tredjedeler av Inven2s sine prosjekter er innenfor livsvitenskap og medisinsk teknologi, og det er her Rødsten kommer til å fokusere arbeidet framover.

– Livsvitenskapsmiljøene ved både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus er sterke. I tillegg er spesielt den internasjonale biofarmasøytiske industrien ledende innen åpen innovasjon. Vi har også både sterke klynger og inkubatorer innen helse, havbruk og energi, som gjør at vi kan trekke veksler på allerede sterke eksisterende samarbeid mellom forskning og industri, sier Rødsten.

Hun vil i 2017 sette i gang arbeidet med å kontakte relevante forskningsmiljøer og arrangere partneringmøter – enten eksklusive mellom to parter eller som satellitter til etablerte møteplasser. I tillegg arbeides det med en nettbasert næringslivsportal som skal gjøre det enklere for nasjonalt og internasjonalt næringsliv å identifisere og komme i kontakt med forsknings- og teknologimiljøer.

– Vi ønsker å lære av de miljøene internasjonalt som er gode her, og vil se på hvordan vi kan implementere «best practice» fra miljøer som Karolinska i Sverige og Leuven i Nederland, sier Rødsten, som oppfordrer interessenter innen både forskning og industri til å ta kontakt.

Lise
Kontakt

Lise Rødsten
Collaboration Manager
lise.rodsten@inven2.com
Mob:(+47) 48 89 17 83