Med en fantastisk utsikt fra Forskningsparken utover hele Oslofjorden sitter ti kloke hoder og arbeider med avansert teknologi innen keramiske membraner og elektrokjemisk energioverføring.
De kloke hodene er alle ansatte i CoorsTek Membrane Sciences. Bedriften er et datterselskap av CoorsTek som er verdensledende innen keramiske membraner, med 6000 ansatte verden over. Forskningen som ligger til grunn for bedriften er imidlertid norsk, spunnet ut fra professor Truls Nordby sin forskningsgruppe på materialkjemi ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
I august 2016 publiserte bedriften, forskningsgruppen til Norby og spanske forskere en artikkel i Science som viste hvordan membraner kan brukes til å lage flytende kjemikalier fra gass, og i november 2017 kom en ny artikkel i Nature Energy der de viser at de kan omdanne metan til komprimert hydrogen nesten uten energitap.
– Potensielle bruksområder for denne nye elektrolyse-metoden er at vi kan bruke metan som råstoff og produsere komprimert hydrogen som for eksempel kan brukes til å drive større personbiler og lastebiler med brenselceller. Hydrogenet kan også brukes til fremdrift av skip, forteller professor Truls Norby ved Kjemisk institutt på UiO til tidsskriftet Titan.
Tjener penger
Per Vestre leder CoorsTek Membrane Services og har vært med gjennom opp og nedturer siden starten for snart ti år siden. Bedriften ble etablert av Birkeland, forløperen til Inven2, i samarbeid med NTNU Technology Transfer på basis av et patent fra Truls Nordby og Reidar Haugsrud fra UiO i samarbeid med forskere ved NTNU og SINTEF. Flere norske venture kapital investorer bidro til finansiering av tidlig utvikling før selskapet i 2013 ble solgt til amerikanske CoorsTek.
Til tross for at Vestre klassifiserer bedriften som en utviklingsbedrift, så tjener de penger på samarbeid med store og små selskaper. Hvilke kan ikke røpes. I tillegg så har de det kanskje mest spennende foran seg:
-Teknologien vi har utviklet gjør det ikke bare mulig å utvikle kjøretøy som går på hydrogen, med høyere energieffektivitet og lavere klimagassutslipp enn batteridrevne elektriske biler. Teknologien muliggjør også å lage storskalaanlegg som kan produsere hydrogen og verdifulle kjemikalier for industrien. Her snakker vi om besparelser på flere milliarder kroner i kostnader per anlegg – og tilgang til ren energi uten farlige utslipp, sier Vestre.
De keramiske membranene produseres i dag i et pilotanlegg samlokalisert med SINTEF på Gaustad, og sendes derfra til utprøving hos flere av verdens største energiselskaper.
Les mer
Science: http://science.sciencemag.org/content/353/6299/563
Nature: https://www.nature.com/articles/s41560-017-0029-4