Kliniske studier er utprøving av nye medisiner og medisinsk utstyr for behandling på mennesker. Studier kan gjøres på både friske frivillige og pasienter.

– Kliniske studier er nøkkelen til medisinsk utvikling. Pasientene som deltar i kliniske studier får tilgang til utprøvende behandling, i snitt seks til syv år før behandlingen kommer på markedet, sier Siri Kolle. Kolle er Vice President Clinical i Inven2, og ansvarlig for de kliniske studiene hos Inven2.

Kliniske studier gir helsepersonell viktig erfaring med nye legemidler og behandlingsmetodikk, forskningserfaring, samt internasjonalt nettverk.

– Det er også en viktig verdi for norsk helseindustri at de kan prøve ut sine behandlinger lokalt, og at norske nyvinninger kommer pasienter her til lands til gode tidlig, sier Kolle.

Ryddig system

Inven2 håndterer kontraktsavtalen mellom industri og sykehus på den enkelte studien, på vegne av sykehuset. I tillegg er Inven2 ansvarlig for all økonomisk oppfølging av avtalene.

-Dette er et godt og ryddig system fordi det sikrer en armlengdes avstand mellom industri og sykehus, noe som sørger for et transparent samarbeid, sier Kolle.

Dette arbeidet gjør Inven2 på vegne av alle sykehus i Helse Sør-Øst, samt Universitetssykehuset i Nord-Norge, noe som forenkler oppstart av studier i Norge. Inven2 jobber kontinuerlig med å effektivisere prosessen med å få på plass avtaler, slik at tid til oppstart blir så kort som mulig.

At vi kan starte studiene raskt i Norge, er et viktig konkurransefortrinn for oss, påpeker Kolle, da det er en sterk global konkurranse for å tiltrekke seg kliniske studier.

Nedgang i Norge, oppgang hos Inven2

I 2017 kom en rapport om kliniske studier fra analyseselskapet Menon. Den viser at antall kliniske studier i Norge faller, det viser også rapporterte tall inn til Legemiddelverket på nye studier. Inven2 håndterer imidlertid stadig et høyt antall avtaler om studier.

-Antall nye avtaler i 2017 var 160. Dette er på nivå med 2015 som så langt er vår rekord, og 20 flere enn i fjor. Det er gledelig at aktiviteten vår holdes stabilt høy til tross for nasjonal nedgang, sier Kolle. Det viser at indstrien synes sykehusene vi representerer er attraktive samarbeidspartnere.

Les mer

Menonrapporten om kliniske studier
Kliniske studier øker hos Inven2
Inven2 klinikk