Ip forum

Anne Marie Bjørgo og Helle Thorsen i Inven2 og Kristin Jørstad ved NTNU Technology Transfer har vært primus motorer for FORNY-prosjektet «Juridisk fokusgruppe». I 2018 har de arrangert tre nasjonale samlinger for å heve kompetansen blant de ansatte på TTO-ene innen ulike fagfelt:

  • Statsstøtte og innovative anskaffelser
  • Immaterielle rettigheter (IP/IPR) ved etablering av bedrifter
  • Juridiske problemstillinger rundt helsedata, kunstig intelligens og stordata

– Vi ser daglig at det er et behov for å heve kompetansen blant alle ansatte om juss. Derfor tok vi initiativet til dette nasjonale prosjektet. For å si det sånn, det kan fort bli dyrt om ikke det juridiske er riktig, sier Helle Thorsen, advokat i Inven2.

Praktiske samlinger

Thorsen, Bjørgo og Jørstad er alle advokater, og har lang erfaring med forretningsjus og forskningsdrevet industri. Sammen har de satt opp arbeidspakker som har vært veldig praktiske og prosjektorienterte innen de tre temaene.

TTO-ene i Norge kommer for eksempel til å få en voldsom økning av prosjekter innen helsedata og krysningsfeltet stordata og kunstig intelligens framover.

– Dette er forskningsfelt der Norge har fortrinn på grunn av våre helseregistre og unike biobanker. Det er dermed viktig at vi er i front og at vi bygger den nødvendige kompetansen innad i TTO-ene, sier Bjørgo.

Les artikkel fra møtet her.

Satser på fortsettelse

Thorsen og Bjørgo forteller at deltakerne på samlingene har gitt gode tilbakemeldinger på seminarene.

– Tilbakemeldingene fra deltagerne er at dette er viktig kompetanseheving. På alle samlingene har vi klart å etablere en god stemning som har lagt grunnlaget for viktige diskusjoner om problemstillinger som prosjektlederne møter på i arbeidshverdagen, sier Bjørgo.

– Vi ønsker å fortsette med dette framover, og håper det blir anledning til å søke FORNY om midler til flere tiltak. Med tanke på at det nå blir etablert flere TTO-er ved de nye universitetene, så blir det mer etterspørsel etter juridisk kompetanse, sier Thorsen.

Bjørgo påpeker at det er få seminarer og konferanser som treffer godt på juridiske utfordringer for ansatte i TTO-ene.

– På mange måter driver et TTO innen et veldig spisset fagfelt, og det er få konferanser som kan bidra til den nødvendige kompetansehevingen. Det har derfor vært nyttig å jobbe med disse juridiske temaene på våre seminarer, sier Bjørgo og Thorsen.