10 milliarder og voksende

2018 har vært et svært innholdsrikt år for Inven2. Vi har hatt stor aktivitet og oppnådd mange av våre målsettinger for å ta forskningen til produkter eller tjenester på markedet.

Ole Kristian Hjelstuen fra Inven2

Er det én ting jeg vil trekke fram som er spesielt gledelig så er det at mange av selskapene vi har etablert gjør det veldig bra i skarp global konkurranse. Vår portefølje av innovative bedrifter er ved årsskiftet verdt 10 milliarder kroner. Dette tilsvarer mer enn tredobling av totalverdien på tre år og viser at de produktene som utvikles fra forskning ved Universitetet i Oslo, Oslo Universitetssykehus og alle helseforetakene i Helse Sør-Øst er ønsket i markedet. For oss er det motiverende å se at de prosjektene vi jobber med over tid er solid fundamentert når vi først etablerer et selskap med formål om å ha størst mulig sjanse for å lykkes. Bare Nordic Nanovector alene er verdsatt til 2,5 milliarder kroner. Og det er før deres kreftbehandling Betalutin er ferdig utviklet og tilgjengelig i markedet. Ultimovacs er ikke børsnotert enda, men kan bli en spennende børsnotering i 2019. Elliptic Labs, Vaccibody og Oncoinvent er andre selskaper med betydelig verdi, og oppstartselskapet Pre Diagnostics var ett av tre av Inven2s selskaper som i skarp konkurranse fikk over 2 mill Euro hver i EU-midler i høst.


Samarbeid er helt avgjørende for Inven2 på mange plan.


En annen nyhet i 2018 som gleder, det er at antall kliniske studier ser ut til å stabilisere seg på et akseptabelt nivå samt at det er uttalt politikk fra helseministeren om at tallet skal opp. Vi opplever at det skjer en mobilisering nå om å øke antall studier, der spesielt noen kliniske miljøer utmerker seg positivt. Jeg vil gjerne trekke fram senteret for studier innen benmargskreft, studier på barn og avdeling for kreftbehandling, alle ved Oslo Universitetssykehus, som forbilder for andre avdelinger. På avdeling for kreftbehandling øker antall kliniske studier igjen etter en periode med noe nedgang. Dette er viktige studier som gir mennesker rammet av alvorlig sykdom en ny mulighet når all annen behandling har vist seg å komme til kort.

Forskning og teknologi kan være banebrytende og grensesprengende, noe vi igjen viste fram sammen med våre samarbeidspartnere da vi for sjette gang arrangerte Cutting Edge. Cutting Edge er Norges største forsknings- og teknologifestival og er et utstillingsvindu for Innovasjon 2.0 ved både Universitetet i Oslo og internasjonalt. Av det publikum fikk oppleve må jeg trekke fram 3D-bioprinteren som kan trykke små organer som ører, men som forhåpentligvis om kort tid også kan brukes til å teste ut effekt av ulik kreftbehandling på en enkel og kostnadseffektiv måte.

Samarbeid er helt avgjørende for Inven2 på mange plan. Ingen er en øy innen innovasjon og kommersialisering av forskning. De siste årene har vi lagt mye vekt på å fasilitere samarbeid mellom etablert industri og de dyktige forskerne vi kjenner i universitetet og på sykehusene, og har blant annet arrangert flere Matchmaking-events. Det har vært svært nyttig med tett samarbeid med UiO Livsvitenskap om SPARK-prosjektene, og med Aleap, Oslo Cancer Cluster Incubator og klyngene om videreutvikling av selskapene vi etablerer.

I tillegg er det viktig at vi har kunnet bidra med finansiering i aller tidligste fase til de selskapene vi etablerer. Et tiltak for å gi flere investorer tilgang til prosjektporteføljen vår på et tidlig stadium er Inven2Pitch-seminarene der forskerne pitcher sine oppdagelser. Det var stor interesse for dette i 2018 og vi vil fortsette med nye seminarer i 2019.  Sist, men langt fra minst er det viktig at vi gjennom 2018 har etablert et enda tettere samarbeid med Oslo universitetssykehus’ innovasjonsavdeling, noe som bærer frukter med mer innovasjon derfra.

Jeg ser fram til å fortsette det viktige arbeidet Inven2 gjør i 2019.

Signatur