Victor Greiff og hans kolleger ble premiert og gjort ære på under prisutdelingen 2. juni, etter at de gikk av med seieren i årets idékonkurranse, Idéprisen 2022. Foto: Jannicke I. Kristoffersen, Inven2.

 

Av hele 32 idéer gikk Absolut! helt til topps i den 12. idéprisutnevnelsen i historien. Absolut! er en metodikk for å identifisere og designe antistoffer til utvikling av legemidler basert på dyptgående immunologisk kunnskap, kunstig intelligens og maskinlæring. Bak idéen står forsker Victor Greiff og kollegaer ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Se video nederst i saken.

–Vi er veldig takknemlige for «Idéprisen». Dette er en viktig validering av forskningen vår og det arbeidet vi har gjort med Absolut! over mange år. Å finne og designe de rette antistoffene til behandling av ulike sykdommer er et ekstremt komplekst arbeid. Vår metode, utviklet av post-docene Phillippe Robert og Rahmad Akbar, tror jeg kan utgjøre en forskjell innen legemiddelutvikling, sier Victor Greiff.

Greiff er forsker og førsteamanuensis ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus. Han har bakgrunn og utdannelse fra Tyskland innen systemimmunologi.  Ved Universitetet i Oslo har Greiff sin egen lab, og den kan du lese mer om her.

-Dette er et veldig spennende konsept og vi i Inven2 gleder oss til å jobbe med dette videre. Det kom som vanlig inn mange gode idéer til «idéprisen», men idéen til Greiff og kollegaene hans utmerket seg, sier Jens Halvard Grønlien. Han er VP for innovasjon i Inven2.

Førstepremien er på 250.00 kroner og rådgivning fra Inven2 videre for å kommersialisere idéen. I tillegg ble det kåret to andreplasser som får 25.000 kroner og rådgivning. Les mer om dem senere i saken.

Halvard Inven2

Halvard Grønlien er VP Innovation i Inven2. 

 

ENORMT MARKED

Antistoffer er proteiner som kroppen vår lager for å bygge forsvar mot angrep fra bakterier, virus og kreftceller – du har sikkert lest og hørt om dem i forbindelse med pandemien og utviklingen av koronavaksiner.

I løpet av de siste tiårene har bioteknologi- og farmaselskaper utviklet en rekke antistoffer for terapeutiske formål, og markedet er enormt. I 2021 var markedet verdsatt til å være på 186 milliarder dollar, noe som kan øke til 445 milliarder dollar i 2028.

– Vi mennesker har lenge laget treffsikre antistoffer til medisinsk bruk, men når dette gjøres i laboratoriet, som i dag, så tar det årevis med forskning og utvikling, sier Greiff.

Det vil si at behovet for å utvikle antistoffer virtuelt er stort, og her har Greiff og kollegaene hans et unikt fortrinn ved at de kombinerer dyp biologisk kunnskap om immunforsvaret med høy kompetanse innen kunstig intelligens og maskinlæring.

–Prisen på 250.00 kroner er viktig for oss. Nå har vi midler til å validere det vi kaller en virtuell skole og lekeplass for antistoffdesign, og det er et viktig skritt videre for oss, sier Greiff.

Den virtuelle antistoffskolen de har utviklet er allerede etterspurt.

–Vi har blitt kontaktet av en rekke aktører som ønsker å ta i bruk den virtuelle skolen vår for å kjøre simuleringer på paneler med antistoffer de har utviklet for å avgjøre om de er gode kandidater for legemidler, sier Greiff.

 

KRAFTSENTER FOR KUNSTIG INTELLIGENS OG ANTISTOFFER

Greiff er en del av et større nettverk av dyktige forskere ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus som jobber i krysningspunktet immunologi, informatikk, maskinlæring og kunstig intelligens.

Andre forskere tilknyttet dette nettverket er professor Jan Terje Andersen, forsker og gruppeleder Gunnveig Grødeland, forsker og gruppeleder Fridtjof Lund-Johansen og professor Geir Kjetil Ferkingstad Sandve ved Institutt for Informatikk.

–Vi har lenge jobbet for at Oslo skal være et kraftsenter for koblingen kunstig intelligens og antistoffer, så med «Idéprisen» tenker jeg at vi er på god vei hit, sier Greiff.

Vi må også legge til at Greiff leder ImmunoLingo, som er et konvergensmiljø ved Universitetet i Oslo som kombinerer livsvitenskap, maskinlæring, statistikk og språkforskning for å avkode det molekylære språket til menneskets immunsystem.

 

PRISPENGER OG VIDERE RÅDGIVNING

I tillegg til førsteprisen ble det i år også kåret to andreplasser som får 25.000 kroner og rådgivning, og disse er:

  • Mohammad Reza Sajadi, Kim Mathiassen, Henrik Brun og Ole Jakob Elle fra Intervensjonssenteret og Barnekardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo og Forsvarets forskningsinstitutt.
    Deres idé er å utvikle en robot for å gjøre ekkokardiografi, det vil si ultralydundersøkelse av hjertet, ved å gå inn gjennom svelget: «Smart TransEsophageal Echocardiography Robot»
  • Qian Peng og Kristian Espeland jobber ved Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus. Deres idé er å utvikle nytt medisinsk utstyr til fotoferese, som ved hjelp av fotodynamisk terapi skal behandle hvite blodceller utenfor kroppen hos pasienter med kroniske immunsykdommer og kreft: «A novel medical device for photopheresis»

Om Idéprisen

Idéprisen er et årlig initiativ fra Inven2 for å få inn flere idéer fra dyktige forskere og for å prise dem som er mest innovative. Inven2 ønsker å få mer forskning ut til folket gjennom å utvikle produkter og tjenester med samfunnsnytte.

Les mer her.

 

VINNERE av IDÉPRISEN 2011-2021

 

2011:

«A novel method to produce soluble T-cell reseptorer»

Johanna Olweus, Sebastien Wälcli, Gunnar Kvalheim, Gustav Gaudernack, OUS

 

2012:

«the reponator»

Dr. Kenneth Bihlet, AHUS

 

2013:

«A novel Technology for Development of prophylactic or Therapeutics vaccines against diseases such as HIV and cancer»

Aram Andersen, Bjarne Bogen, Inger Øynebråten, UiO/OUS

 

2014

«A universal killer-T cell for personalized medicine »

Else Marit, Sebastien Wälcli, Gunnar Kvalheim, Gustav Gaudernack, OUS

https://www.vg.no/forbruker/helse/i/nd405/norske-forskere-faar-pris-for-ny-type-kreftbehandling

https://www.inven2.com/forst-i-verden-med-unik-immunterapi/

 

2015

«Improved 3D visualization for web sites»

Fredrik Arnfinsen, Bjarte Aarseth, UiO

 

2016

«Ny strålekilde for kreftbehandling»

Bent Schoultz

https://www.youtube.com/watch?v=eK1bqn74oxU

 

2017

«Ny behandling av hjerterytmeforstyrrelser»

Jonas Skogestad og Magnus Aronsen, UiO/OUS

https://annual.inven2.com/2017/featured_item/ideprisen/

 

2018

«SecureRun»

Ijlal Loutfi, UiO

https://www.youtube.com/watch?v=PLvWe14WFek&t=1s

 

2019

«Smartsokk for diabetikere»

Christian Tronstad, Jonny Hisdal,  Trond Jenssen, Inge Petter Kleggetveit, Ørjan G. Martinsen, Håvard Kalvøy og Ole Elvebakk. UiO/OUS/AHUS

https://www.inven2.com/og-vinneren-er-en-smartsokk-for-diabetikere/

 

2020

«Kirurgiske hjelmer som er smittesikre for koronaviruset»

Max Temmesfeld, Håvard Hoelsæter og Mikael Omlid. AHUS

https://www.inven2.com/ideprisen-2020-gar-til-smittevern-mot-koronaviruset-2/

 

2021

«AI for avansert fosterdiagnostikk»

Kjell-Inge Gjesdal, Carl Petter Skaar, Vigdis Hellestad, Anne Enlid. OUS/UiO/NordicCAD/AHUS

https://www.inven2.com/ideprisen-2021-gar-til-avansert-teknologi-for-fosterdiagnostikk/