Portrett av Ole Kristian Hjelmstuen

I 2017 har vi sett sterk vekst i verdien av innovasjon og omgjøring av forskning til samfunnsnyttige tjenester og produkter.

Mange av selskapene vi har vært med på å etablere, utvikler seg mer enn tilfredsstillende. Hele selskapsporteføljen er ved årsskiftet verdt over ni milliarder kroner. Dette tilsvarer en tredobling av totalverdien på tre år. Det er en voldsom vekst på kort tid i kroner og øre, men viser også at de produktene som blir utviklet på basis av forskning ved Universitetet i Oslo og helseforetakene i Helse Sør-Øst dekker et behov i samfunnet.

Noe av det som gleder meg mest med 2017, er at vår satsing på industrisamarbeid bærer frukter. Vi opplever økt interesse fra industrien for samarbeid med forskningsmiljøene i Oslo og i hele Helse Sør-Øst. Det er ikke overraskende siden forskningen hos våre eiere er av høy klasse. Samarbeid er viktig og vi ser at vi kan bidra med systematisk koblingsarbeid. To eksempler på internasjonale industrisamarbeid av betydelig størrelse er avtalene de amerikanske selskapene Kite Pharma og Fate Therapeutics har inngått med forskere ved Institutt for Kreftforskning, slik at det kan utvikles banebrytende immunterapeutisk behandling.

Antall idéer, selskapsopprettelser og andre kommersialiseringer har flatet ut etter flere år med sterk vekst. Samtidig ser vi at verdien av hvert enkelt prosjekt øker. Betalingsviljen fra nasjonal og internasjonal industri er høyere enn tidligere, for å få anledning til å utvikle teknologi fra helseforetakene i Helse Sør-Øst og fra Universitetet i Oslo. Jeg vet og at det jobbes hardt og systematisk i disse institusjonene for mer innovasjon, og at mange forskningsmiljøer er i endring. Resultatet av dette arbeidet vil ta tid, men det gjør at jeg ser lyst på framtiden.

Det er mer bekymringsfullt at antallet kliniske studier i Norge går ned, til tross for et sterkt politisk ønske, samt ønske fra fagmiljøene og pasientene, om å satse mer på dette. Inven2 merker ikke dette nå, snarere har vi økt oppdragsmengden med å forvalte avtaler og økonomi innenfor kliniske studier. Men det er klart at vi også vil merke det, om ikke trenden snur. Det er imidlertid oppløftende å se at antall studier øker ved Sykehuset i Østfold og Akershus universitetssykehus, samt Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Inven2 har en tydelig strategi for 2018 som står i harmoni med våre eieres prosjekter. Vi vil gå spesielt aktivt inn i området eHelse og digitalisering og se om vi kan gjøre en forskjell med å bidra til økt tilgjengelighet av helsedata. Vi har lært av tiltakene vi har gjort innen matchmaking mellom forskere og industri som har nytte av å samarbeide. Vi vil øke innsatsen i 2018. Og vi har organisert vår prosjektdrift på en bedre måte, så vi er godt rustet til mer innovasjon og økt verdiskapning. Både i 2018, og årene etter.

Signatur