Foto: Catalysts
Catalysts ble startet av Lisa Ann Cooper tilbake i 2011 og er en solskinnshistorie, som nå tar en spennende digital og kommersiell vending.
Cooper har bakgrunn fra mangfold og mangfoldsledelse, og ønsket å jobbe med sosialt entreprenørskap. Hun startet Catalysts med mål om å hindre minoritetsungdommer i å falle ut av videregående skole og dermed også ut av samfunnet, nesten før de hadde startet sin reise.
– Vi etablerte et mentorprogram for å nå målet vårt. Piloten tilbake i 2011 inkluderte fire somaliske ungdommer og fire næringslivsledere. Jeg ble slått i bakken av resultatene hos begge grupper, sier Cooper.
Siden den gang har det gått unna. I dag har Catalysts seks ansatte i Oslo og Bergen, og snart Skien. Det betyr at de er tilstede i fem av landets 18 fylker. Siden 2015 har 277 ungdommer vært med i mentorgrammene. Evalueringer viser at alle ungdommene har økt selvfølelse etter endt program og mer håp for framtiden.
Catalysts Technologies – tredjegenerasjons CSR
Via en tilfeldighet så fikk Cooper høre om et digitalt verktøy kalt ReConnect utviklet ved Senter for pasientmedvirkning og samhandlingsforskning ved Oslo universitetssykehus. ReConnect er kort fortalt et nettbasert kommunikasjonsverktøy hvor pasienter med psykisk sykdom i dette tilfellet, blant annet kan ha kontakt med helsepersonell, andre pasienter gjennom et «kafé-forum» og også legge inn informasjon om egen opplevd helse.
– Jeg forsto med en gang at dette ville være et viktig verktøy for mentorprogrammet vårt i Catalysts. Samtidig, så er potensialet mye større. Vi jobber med å utvikle en forskningsbasert digital plattform som styrker relasjoner mellom mennesker til bruk for andre kunder og bransjer, sier Cooper.
Hun omtaler Catalysts Technologies som den digitale, kommersielt drevne organisasjonen heter, som et tredjegenerasjons samfunsansvarsverktøy, CSR, der produktet i seg selv bidrar til et bedre samfunn.
– CSR 1.0 handlet om å sette seg mål innen samfunnsansvar, CSR 2.0 om å implementere målene, mens CSR 3.0 handler om å utvikle produkter som i seg selv er samfunnsansvarlige, sier Cooper.
Hun og de ansatte er i full gang med å videreutvikle det digitale kommunikasjonsverktøyet, og allerede har et par kommuner vist interesse for å kjøpe det til bruk i sitt arbeid for utsatte deler av befolkningen.
– Potensialet og rekkevidden for bruken er enorm. Bare tenk på hvor mange som er ensomme i dagens samfunn. I følge SSB sin levekårsundersøkelse er ensomhet et økende problem blant både unge og gamle. Dette er et verktøy som kan bidra til at enkeltmennesker kan komme i kontakt med hverandre og dermed få et bedre liv ved at de styrker sine relasjoner og dermed sin helse, sier Cooper.
Forskning fra blant annet University of Minnesota som Catalysts siterer i sin «Impact Report 2017» underbygger dette: Sunne, gode relasjoner er en essensiell del av helse og selvfølelse. At et menneske har sterke relasjoner bidrar til en langt, sunt og lykkelig liv.
Gleder seg til videre samarbeid med Inven2
De første investorene er snart på plass i Catalysts Technologies, og Inven2 er allerede med som den aller første.
– At Inven2 kom inn som første investor er viktig for oss og gir oss kredibilitet videre i arbeidet med investorer og kunder, sier Cooper.
Hun berømmer samarbeidet med Ivar Bergland, som er Technology Strategy Manager og Cooper sin kontaktperson i Inven2*.
– Jeg gleder meg til det videre samarbeidet med Inven2. De er eksperter innen kommersialisering på dette feltet og har vært en god sparringspartner på alternative forretningsmodeller. Jeg ser fram til å få gode råd på veien videre. Vi har alle forutsetninger for å lykkes, sier Cooper.
Ivar Bergland i Inven2 er på sin side ikke mindre begeistret for samarbeidet om å utvikle Catalysts Technologies.
– Catalysts Technologies er et banebrytende og annerledes prosjekt enn det det vi vanligvis jobber med i Inven2. Jeg er veldig glad for at vi får denne erfaringen, for dette er framtiden. Det at Cooper og hennes kollegaer utvikler et enkelt digitalt verktøy som kan brukes direkte inn for å løse store samfunnsproblemer på mange plan, har et enormt potensial, også internasjonalt, sier Bergland.
*Ivar Bergland har sluttet i Inven2 og jobber nå med innovasjon i seksjon for forsknings-, utdanningsstøtte og internasjonalisering ved Universitetet i Oslo.