Fra Spark

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2

SPARK Norway er et innovasjonsprogram for forskere som jobber med helserelaterte tema innen livsvitenskap, og som ønsker å videreutvikle innovative ideer fra egen forskning. Målet med SPARK Norway-programmet er å få mer innovasjon ut av grunnforskningen.

SPARK Norway ble offisielt erklært for åpnet i februar 2018 på UiOs årlige «Oslo Life Science-konferanse». I løpet av året har det blitt arrangert både åpne og lukkede møter for forskerne i SPARK Norway, og andre som ønsker å lære mer om kommersialisering av forskning.

I tillegg arrangerte UiO:Livsvitenskap, Inven2 og Legemiddelindustriforeningen et eget kveldsmøte under Arendalsuka for å formidle om programmet. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, flere statssekretærer og rektoratene ved UiO, Universitetet i Bergen, NTNU og NMBU deltok også og uttrykte stort engasjement og støtte til initiativet.

Får mye som SPARKee

Forskere ved UiO og forskergrupper ved Oslo universitetssykehus (OUS) eller Ahus med UiO-tilknytning, kan søke UiO:Livsvitenskap om å bli tatt opp i programmet.

Fordelen med å være med i programmet er mange. De såkalte SPARKee-ene får veiledning fra mentorer, milepælsbasert finansiering, rådgivning og opplæring i kommersialisering av forskning.

Se oversikt over de totalt 11 SPARK-teamene i slutten av artikkelen.

De første fem teamene ble valgt ut fra Inven2 sin portefølje, slik at de som administrerer programmet skulle få en bedre forståelse for hvilke prosjekter som passer inn i SPARK-programmet. Blant disse var Idéprisvinnerne fra 2017, Jonas Skogestad og Magnus Aronsen, som jobber med en helt ny metode for å behandle hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

Inven2 har også skrevet om et annet SPARK-team, Henriette Andresen og Lise Román Moltzau, som utvikler en ny metode for å behandle for høyt blodtrykk, som etablert behandling ikke virker på.

SPARK Norway skal ha årlige utlysninger. Siste opptak hadde søknadsfrist 15. november 2018.

Basert på prestisjeprogram

SPARK Norway er basert på Stanford SPARK som startet i 2006. Det er et velrenommert program for å ta forskning på et av verdens mest anerkjente universiteter, hele veien til nytte for pasienter og samfunnet.

Det er UiO:Livsvitenskap som står bak programmet ved UiO. De har med seg et «management team» med representanter fra UiO, Inven2, OUS og klyngene Oslo Cancer Cluster, The Life Science Cluster, Nansen Neuroscience Network, Norwegian Inflammation Network og Norway Health Tech, samt Legemiddelindustrien (LMI) og Statens legemiddelverk.

-Det er veldig viktig for oss å samarbeide tett med klyngene og nettverkene. Det gjør blant annet at vi kan skaffe våre deltakere de beste mentorene fra et stort nettverk, sier Morten Egeberg. Han er administrativ leder av UiO:Livsvitenskap og leder SPARK Norway.

SPARK-teamene:

A novel strategy to tailor the pharmacokinetics of IgA antibodies

Tankyrase inhibition in cancer immune therapy

  • Project leader: Jo Waaler, Faculty of Medicine, UiO
  • Team member: Stefan Krauss, (UiO and OUS)

Novel therapy for currently untreatable hypertension

Restoration of a functional urinary bladder using cutting-edge technology

  • Project leader: Jean-Luc Boulland, Norwegian Center for Stem Cell Research, UiO/OUS
  • Team members:  Mark Züchner (OUS), Henning Andreas Haga (NMBU), Andreas Lervik (NMBU), Vanessa Bettembourg (NMBU), Joel Glover (UiO) and Ole-Jakob Nilsen (OUS)

Novel therapy for ischemic reperfusion injury

IVF FitTM: Optimising in vitro fertilisation hormone dosage

  • Project leader: Ana Lobato-Pascual, Reproductive Medicine Department, OUS
  • Team members: Péter Fedorcsák (OUS and UiO), Mei Ling Lim (Karoliska Institutet), Vidar Ulset (startup entrepreneur) and Krister Andersson (UiO)

Les mer:

SPARK Norway sin hjemmeside