Agnete fra vaccibody

Foto: Vaccibody

Vaccibody ble etablert i 2007 og nær 12 år etter er selskapet i full gang med kliniske studier av flere ulike typer kreftbehandlinger.

Fakta
Oppstart: 2007
Leder: Martin Bonde
Antall ansatte: 19

www.vaccibody.com

-Prinsippet som ligger til grunn for teknologien vår, gjør at vi potensielt kan utvikle behandlende vaksiner mot de fleste alvorlige sykdommer, men vi konsentrer oss om kreft, sier Agnete Brunsvik Fredriksen. Hun er med-gründer av Vaccibody og fungerer i dag som både president og forskningssjef. Administrerende direktør er danske Martin Bonde med lang fartstid fra internasjonal biotek.

Teknologien som ligger til grunn for Vaccibody, er et design som målstyrer vaksiner slik at de går til rett antigen-presenterende celle, som så aktiverer immunforsvaret slik at både kreftceller og fremmede virus blir tatt ut effektivt.

Selskapet er bygget på doktorgradsarbeidet til Fredriksen, og professorene Bjarne Bogen og Inger Sandlie.

Verdensledende innen neoantigener

Brunsvik Fredriksen forteller at selskapet har en ledende posisjon innen et nytt felt som baserer seg på å bruke neoantigener til å utvikle behandlende kreftvaksiner som er helt individuelt tilpasset.

-Neoantigener er nye antigener som oppstår når kreften utvikler seg. De er helt spesifikke for deg og meg. Basert på teknologien vår kan vi utvikle slike effektive vaksiner kostnadseffektivt, sier Fredriksen.

I 2018 startet den første studien av denne persontilpassede vaksinen. Flere enn ti pasienter er i dag inkludert i studien, av totalt omtrent 40 som skal inkluderes. Pasientene lider av forskjellige kreftformer som føflekkreft, ikke små-cellet lungekreft og nyrekreft med flere.

I tillegg går fremdeles den første studien der vaksinen brukes mot HPV-viruset hos kvinner som har forstadier til livmorhalskreft. Studien er nå i fase II og viser lovende resultater i en seks-måneders interimavlesning av dataene.

Nytt klinisk samarbeid

Prikken over i-en for 2018 er Vaccibody sitt nye kliniske samarbeid med det amerikanske selskapet Nektar Therapeutics. Selskapet er verdsatt til omtrent syv milliarder dollar, og inngikk i februar 2018 en svært spennende avtale med det globale farmasøytiske selskapet Bristol-Myers Squibb (BMS).

I en klinisk studie skal kombinasjonen av Vaccibody sin vaksine med Nektar sinimmunstimulerende NKTR-214 prøves. NKTR-214 har evnen til å oppregulere antall T-celler voldsomt, så de kan ta ut kreftceller, samtidig som vaksinen er i stand til å hjelpe kroppen med å lage riktige kreftspesifikke T-celler.

-Vi er veldig glade for å inngå dette samarbeidet med Nektar Therapeutics. De prekliniske studiene av NKTR-214 i kombinasjon med Vaccibodys neoantigen-vaksine ga svært lovende resultater. Vi ser frem til å evaluere kombinasjonen i klinikken, sier Bonde.

Utspring fra immunologisk forskning ved UiO

Vaccibody holder hus i Forskningsparken i Oslo. Her deler bedriften lab med Nextera, et annet selskap som er spunnet ut av forskning ved Universitetet i Oslo.

Forskningssjefene i Vaccibody og Nextera tok begge doktorgrad under professorene Inger Sandlie og Bjarne Bogen innen fagfeltet immunologi, og har valgt å kommersialisere den forskningen.

Vaccibody har i løpet av 2018 vært mye omtalt i både norske og internasjonale medier. Blant annet skrev VG en lengre sak, der de også brukte førstesiden på Vaccibody.

Hør intervju med administrerende direktør Martin Bonde i podkasten Radium fra november 2018.