Porteføljeselskaper Arkiver - Inven2 /2018/featured_item_category/portefoljeselskaper/ Inven2 oppsummering av 2018 Mon, 04 Mar 2019 12:17:45 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 Catalysts /2018/featured_item/catalysts/ /2018/featured_item/catalysts/#respond Wed, 16 Jan 2019 14:08:24 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2503 Går digitalt for et mer nkluderende samfunn

«Et mer inkluderende samfunn – én relasjon av gangen», er slagordet til Catalysts. Den sosiale entreprenøren Lisa Ann Cooper er i startgropen av et millioneventyr som kan gjøre en forskjell for verden, basert på en lisens fra Oslo universitetssykehus.


The post Catalysts appeared first on Inven2.

]]>
Folka i Catalysts

Foto: Catalysts

Catalysts ble startet av Lisa Ann Cooper tilbake i 2011 og er en solskinnshistorie, som nå tar en spennende digital og kommersiell vending.

Cooper har bakgrunn fra mangfold og mangfoldsledelse, og ønsket å jobbe med sosialt entreprenørskap. Hun startet Catalysts med mål om å hindre minoritetsungdommer i å falle ut av videregående skole og dermed også ut av samfunnet, nesten før de hadde startet sin reise.

– Vi etablerte et mentorprogram for å nå målet vårt. Piloten tilbake i 2011 inkluderte fire somaliske ungdommer og fire næringslivsledere. Jeg ble slått i bakken av resultatene hos begge grupper, sier Cooper.

Siden den gang har det gått unna. I dag har Catalysts seks ansatte i Oslo og Bergen, og snart Skien. Det betyr at de er tilstede i fem av landets 18 fylker. Siden 2015 har 277 ungdommer vært med i mentorgrammene. Evalueringer viser at alle ungdommene har økt selvfølelse etter endt program og mer håp for framtiden.

Catalysts Technologies – tredjegenerasjons CSR

Via en tilfeldighet så fikk Cooper høre om et digitalt verktøy kalt ReConnect utviklet ved Senter for pasientmedvirkning og samhandlingsforskning ved Oslo universitetssykehus. ReConnect er kort fortalt et nettbasert kommunikasjonsverktøy hvor pasienter med psykisk sykdom i dette tilfellet, blant annet kan ha kontakt med helsepersonell, andre pasienter gjennom et «kafé-forum» og også legge inn informasjon om egen opplevd helse.

– Jeg forsto med en gang at dette ville være et viktig verktøy for mentorprogrammet vårt i Catalysts. Samtidig, så er potensialet mye større. Vi jobber med å utvikle en forskningsbasert digital plattform som styrker relasjoner mellom mennesker til bruk for andre kunder og bransjer, sier Cooper.

Hun omtaler Catalysts Technologies som den digitale, kommersielt drevne organisasjonen heter, som et tredjegenerasjons samfunsansvarsverktøy, CSR, der produktet i seg selv bidrar til et bedre samfunn.

– CSR 1.0 handlet om å sette seg mål innen samfunnsansvar, CSR 2.0 om å implementere målene, mens CSR 3.0 handler om å utvikle produkter som i seg selv er samfunnsansvarlige, sier Cooper.

Hun og de ansatte er i full gang med å videreutvikle det digitale kommunikasjonsverktøyet, og allerede har et par kommuner vist interesse for å kjøpe det til bruk i sitt arbeid for utsatte deler av befolkningen.

– Potensialet og rekkevidden for bruken er enorm. Bare tenk på hvor mange som er ensomme i dagens samfunn. I følge SSB sin levekårsundersøkelse er ensomhet et økende problem blant både unge og gamle. Dette er et verktøy som kan bidra til at enkeltmennesker kan komme i kontakt med hverandre og dermed få et bedre liv ved at de styrker sine relasjoner og dermed sin helse, sier Cooper.

Forskning fra blant annet University of Minnesota som Catalysts siterer i sin «Impact Report 2017» underbygger dette: Sunne, gode relasjoner er en essensiell del av helse og selvfølelse. At et menneske har sterke relasjoner bidrar til en langt, sunt og lykkelig liv.

Gleder seg til videre samarbeid med Inven2

De første investorene er snart på plass i Catalysts Technologies, og Inven2 er allerede med som den aller første.

– At Inven2 kom inn som første investor er viktig for oss og gir oss kredibilitet videre i arbeidet med investorer og kunder, sier Cooper.

Hun berømmer samarbeidet med Ivar Bergland, som er Technology Strategy Manager og Cooper sin kontaktperson i Inven2*.

– Jeg gleder meg til det videre samarbeidet med Inven2. De er eksperter innen kommersialisering på dette feltet og har vært en god sparringspartner på alternative forretningsmodeller. Jeg ser fram til å få gode råd på veien videre. Vi har alle forutsetninger for å lykkes, sier Cooper.

Ivar Bergland i Inven2 er på sin side ikke mindre begeistret for samarbeidet om å utvikle Catalysts Technologies.

– Catalysts Technologies er et banebrytende og annerledes prosjekt enn det det vi vanligvis jobber med i Inven2. Jeg er veldig glad for at vi får denne erfaringen, for dette er framtiden. Det at Cooper og hennes kollegaer utvikler et enkelt digitalt verktøy som kan brukes direkte inn for å løse store samfunnsproblemer på mange plan, har et enormt potensial, også internasjonalt, sier Bergland.


*Ivar Bergland har sluttet i Inven2 og jobber nå med innovasjon i seksjon for forsknings-, utdanningsstøtte og internasjonalisering ved Universitetet i Oslo.

The post Catalysts appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/catalysts/feed/ 0
Meshcrafts /2018/featured_item/meshcrafts-2/ /2018/featured_item/meshcrafts-2/#respond Wed, 16 Jan 2019 13:58:37 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2491 Holder styr på strømmen til el-biler

Meshcrafts er et norsk selskap som delvis er spunnet ut av Inven2start-konkurransen tilbake i 2013. I dag er de seks ansatte med planer om å satse i Tyskland, etter vellykket etablering i det norske markedet. Selskapet leverer strømstyring til private el-bilkunder, borettslag og kommuner.


The post Meshcrafts appeared first on Inven2.

]]>
SmartCharge på vegg

Foto: Meshcrafts

Vi hadde ikke vært her vi var i dag om vi ikke hadde vunnet Inven2Start og fått støtte av Inven2 til å starte selskapet, sier Paal Christian Myhre, som leder Meshcrafts.

Fakta
Oppstart: 2013
Leder: Paal Christian Myhre
Antall ansatte: 6

www.meshcrafts.com

Tilbake i 2013 satset selskapet på å utvikle stikkontakter for lading av elbiler og levering av strøm til småbåthavner.

– Vi så imidlertid etter en tid at det viktigste var styringen og dreide i 2016 fokus til dette. Nå kan vi styre stort sett alle smarte ladere på markedet og er blant de ledende i Europa på slike løsninger, sier Myhre.

Og dette ble starten på plattformen og appen SmartCharge som i dag brukes til å drifte og styre over 1000 ladestasjoner i borettslag, parkeringsselskap og kommuner.

Riktig pris med differensiert strøm

SmartCharge appen gjør det enkelt for deg som har en elbil å finne en ledig ladestasjon der du er, booke denne og lade her, og ikke minst – du betaler enkelt via appen, og du betaler riktig pris.

– Prisen du betaler for å lade elbilen beregner SmartCharge basert på strømforbruket og prisen på strøm, sier Myhre. Dette i motsetning til andre systemer hvor du betaler for tiden bilen er tilkoblet laderen uavhengig av hvor mye du får ladet.

– Løsningen vår er også tidlig ute med tanke på energi styring for elbillading. I Norge er vi lite bevisste vårt strømbruk fordi strøm er billig. Vi har for eksempel så langt ikke hatt differensiert pris på strømmen på ulike tider av døgnet. Vi tror dette kommer rundt 2020, og da gjelder det å planlegge når du skal lade, eller dusje eller bruke vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin. Kort sagt, ha en oversikt over strømforbruket og optimalisere dette på døgnbasis for å minimere kostnadene, sier Myhre.

Tyskere har et bevisst forhold til strømpris siden de har hatt differensiert strømpris i en årrekke allerede. I tillegg er Tyskland det markedet som forventes å ha den raskeste veksten i elbil-bruken. Derfor ønsker selskapet nå å satse stort på det tyske markedet, og er på jakt etter investorer for å ta spranget internasjonalt.

Fakta Meshcrafts:

Produkt: SmartCharge Plattform og App for energistyring og elbillading: Brukes av over 1500 privatkunder og styrer over 1000 ladestasjoner for borettslag/kommuner

Kontor: StartupLab

Spunnet ut av NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Vant Inven2Start i 2013, og har vunnet en rekke andre priser

Hjemmeside: www.meshcrafts.com

The post Meshcrafts appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/meshcrafts-2/feed/ 0
Vaccibody /2018/featured_item/vaccibody/ /2018/featured_item/vaccibody/#respond Thu, 20 Dec 2018 15:19:23 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2305 Prøver ut persontilpasset kreftvaksine

Vaccibody er i gang med den kliniske studien av sin helt persontilpassede kreftvaksine. I tillegg har selskapet nylig inngått et klinisk samarbeid med det amerikanske milliardselskapet Nektar Therapeutics.


The post Vaccibody appeared first on Inven2.

]]>
Agnete fra vaccibody

Foto: Vaccibody

Vaccibody ble etablert i 2007 og nær 12 år etter er selskapet i full gang med kliniske studier av flere ulike typer kreftbehandlinger.

Fakta
Oppstart: 2007
Leder: Martin Bonde
Antall ansatte: 19

www.vaccibody.com

-Prinsippet som ligger til grunn for teknologien vår, gjør at vi potensielt kan utvikle behandlende vaksiner mot de fleste alvorlige sykdommer, men vi konsentrer oss om kreft, sier Agnete Brunsvik Fredriksen. Hun er med-gründer av Vaccibody og fungerer i dag som både president og forskningssjef. Administrerende direktør er danske Martin Bonde med lang fartstid fra internasjonal biotek.

Teknologien som ligger til grunn for Vaccibody, er et design som målstyrer vaksiner slik at de går til rett antigen-presenterende celle, som så aktiverer immunforsvaret slik at både kreftceller og fremmede virus blir tatt ut effektivt.

Selskapet er bygget på doktorgradsarbeidet til Fredriksen, og professorene Bjarne Bogen og Inger Sandlie.

Verdensledende innen neoantigener

Brunsvik Fredriksen forteller at selskapet har en ledende posisjon innen et nytt felt som baserer seg på å bruke neoantigener til å utvikle behandlende kreftvaksiner som er helt individuelt tilpasset.

-Neoantigener er nye antigener som oppstår når kreften utvikler seg. De er helt spesifikke for deg og meg. Basert på teknologien vår kan vi utvikle slike effektive vaksiner kostnadseffektivt, sier Fredriksen.

I 2018 startet den første studien av denne persontilpassede vaksinen. Flere enn ti pasienter er i dag inkludert i studien, av totalt omtrent 40 som skal inkluderes. Pasientene lider av forskjellige kreftformer som føflekkreft, ikke små-cellet lungekreft og nyrekreft med flere.

I tillegg går fremdeles den første studien der vaksinen brukes mot HPV-viruset hos kvinner som har forstadier til livmorhalskreft. Studien er nå i fase II og viser lovende resultater i en seks-måneders interimavlesning av dataene.

Nytt klinisk samarbeid

Prikken over i-en for 2018 er Vaccibody sitt nye kliniske samarbeid med det amerikanske selskapet Nektar Therapeutics. Selskapet er verdsatt til omtrent syv milliarder dollar, og inngikk i februar 2018 en svært spennende avtale med det globale farmasøytiske selskapet Bristol-Myers Squibb (BMS).

I en klinisk studie skal kombinasjonen av Vaccibody sin vaksine med Nektar sinimmunstimulerende NKTR-214 prøves. NKTR-214 har evnen til å oppregulere antall T-celler voldsomt, så de kan ta ut kreftceller, samtidig som vaksinen er i stand til å hjelpe kroppen med å lage riktige kreftspesifikke T-celler.

-Vi er veldig glade for å inngå dette samarbeidet med Nektar Therapeutics. De prekliniske studiene av NKTR-214 i kombinasjon med Vaccibodys neoantigen-vaksine ga svært lovende resultater. Vi ser frem til å evaluere kombinasjonen i klinikken, sier Bonde.

Utspring fra immunologisk forskning ved UiO

Vaccibody holder hus i Forskningsparken i Oslo. Her deler bedriften lab med Nextera, et annet selskap som er spunnet ut av forskning ved Universitetet i Oslo.

Forskningssjefene i Vaccibody og Nextera tok begge doktorgrad under professorene Inger Sandlie og Bjarne Bogen innen fagfeltet immunologi, og har valgt å kommersialisere den forskningen.

Vaccibody har i løpet av 2018 vært mye omtalt i både norske og internasjonale medier. Blant annet skrev VG en lengre sak, der de også brukte førstesiden på Vaccibody.

Hør intervju med administrerende direktør Martin Bonde i podkasten Radium fra november 2018.

The post Vaccibody appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/vaccibody/feed/ 0