Foto: EpiGuard

Koronapandemien har ført til en massiv etterspørsel etter EpiShuttle, en transportisolator som kan transportere pasienter smittet med alvorlig sykdom. EpiShuttle er utviklet av Inven2s porteføljeselskap EpiGuard.

 

– Jeg kom på idéen til EpiShuttle da jeg jobbet med å skaffe utstyr for smittetransport under ebolaepidemien i Vest-Afrika i 2014. Utviklingen av transportkuvøsen startet da, og det tok selvfølgelig litt tid. Da neste ebolaepidemi brøt løs i Kongo i 2018, var EpiShuttle på markedet og kunne frakte alvorlig syke pasienter med høy smittefare, sier Fridtjof Heyerdahl.

Heyerdahl er i dag medisinsk sjef i EpiGuard, samtidig som han jobber som overlege og seniorforsker ved luftambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus.

-Vi opplevde stor interesse for EpiShuttle i 2018, og posisjonerte oss deretter. Vi hadde mye kontakt med ledende miljøer innen smittetransport over hele verden. Mange ønsket å kjøpe inn transportkuvøsen allerede den gangen, men hadde ikke økonomiske rammer til det, sier Heyerdahl.

Så kom nyhetene om en lungesykdom med høy dødelighet fra Wuhan i Kina.

 

Kjøpt inn verden over

Ettersom koronapandemien ble et faktum verden over i mars 2020 har etterspørselen etter transportisolatoren vært stor, og salget tok av basert på et enormt behov.

– Miljøene vi hadde pleid nettverk med over år fikk økte økonomiske rammer med pandemien, og da kunne de kjøpe inn EpiShuttle, sier Heyerdahl.

 

I april kjøpte Forsvaret i Skottland, Norge og Danmark flere transportkuvøser for å frakte pasienter smittet med koronaviruset.

Den tyske luftambulansetjenesten, «DRF Luftrettung», har også kjøpt inn Epishuttle, og i mai 2020 signerte EpiGuard en distribusjonsavtale med det amerikanske selskapet LifePort som omfatter hele USA og Canada.

I dag er 250 transportkuvøser produsert på fabrikken i Fredrikstad sendt ut i verden, hele 211 i løpet av 2020.

-Vi tredoblet antall ansatte i selskapet i 2020 for å imøtekomme den store interessen, og har store planer for 2021, sier Ellen Cathrine Andersen, som er administrerende direktør i EpiGuard.

Et av prosjektene er å videreutvikle EpiShuttle. Til dette har selskapet lykkes med å sikre seg finansiering fra EUs Horizon 2020 forsknings- og innovasjonsprogram på 2,5 millioner Euro, tilsvarende omtrent 25 millioner norske kroner.

 

Les mer:

 

Hjemmesiden til EpiGuard finner du her.