Inven2 sitt kjerneområde er å ta resultater fra forskning til et produkt eller en tjeneste i et marked. Det gjøres gjennom en verdikjede som starter med idéspeiding og markedsføring av Inven2 sine tjenester rettet mot forskere ved både Universitetet i Oslo og sykehusene i Helse Sør-Øst.

Lyspære på mørk bakgrunn

FOTO: pexels.com

– Vi får inn 150-200 forskningsresultater, DOFIer, til vurdering hvert år. Våre ansatte validerer disse resultatene og vurderer om de kan kommersialiseres, og så enten lisensieres ut til etablert industri eller danne grunnlag for å etablere et selskap, sier Mohammed Amarzguioui.

Amarzguioui er ansvarlig for innovasjonsprosjektporteføljen i Inven2. I tett samarbeid med leder for innovasjon, er han ansvarlig for forvaltningen av forskningsidéene som blir meldt inn. Fram til høsten 2020 ledet Jonny Østensen innovasjonsavdelingen. Han har nå gått av med pensjon, og fra 1. februar 2021 starter Jens Halvard Grønlien i denne stillingen.

Når en DOFI er meldt inn får den tildelt en prosjektleder ut fra hvem av Inven2 sine ansatte som har egnet kompetanse på bakgrunn av fagområdet som prosjektet gjelder. Prosjektlederen har med seg et team som, avhengig av DOFIens karakter og behov, inkluderer forretningsutvikler og kompetanse innen juss og patentering.

Dersom prosjektet blir vurdert til å ha tilstrekkelig kommersielt potensiale, blir det tatt opp som et aktivt prosjekt med mål om en kommersiell exit.

 

Jobber du i industri og er ansvarlig for å lisensiere inn produkter eller tjenester?

På Inven2 sine nettsider finner du en beskrivelse av attraktive lisensmuligheter innen en rekke fagområder med kontaktdetaljer til de enkelte prosjektlederne: www.inven2.com/lisensmuligheter/

 

Medisinske fag dominerer

Av de innsendte forskningsresultatene, blir 25 – 33 prosent tatt opp som prosjekter. Amarzguioui følger opp fremdriften i prosjektene, og sikrer at de har hensiktsmessige planer og tilstrekkelig finansiering til å utvikle seg i kommersiell retning.

I denne prosessen er patentering ofte viktig, og Inven2 har både interne patentspesialister og bruker eksterne patentrådgivere.

På Inven2 sine nettsider kan du lese en nøye beskrivelse av hva som er gangen fra du sender inn en idé, til et produkt eller tjeneste eventuelt kommer på markedet: inven2.com/innovasjon/forskere/

Majoriteten av forskningsresultatene som blir meldt inn kommer fra medisinske fag.

– Jeg vil anslå at mellom 75 – 85 % av det vi jobber med er innenfor helserelaterte fag. De resterende prosjektene omhandler ulike former for teknologi innen IKT, materialer, energi og utvikling av utstyr, forteller Amarzguioui.

Årsaken til den medisinske dominansen er de mange gode forskningsmiljøene innen medisin ved både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, og de andre sykehusene i Helse Sør-Øst. Miljøene er dyktige til å se det innovative potensialet i resultatene sine.

– Innen medisin igjen er det kreftområdet som er det største. Cirka 40 % av de medisinske prosjektene våre er kreftrelatert, og det skjer mye spennende innovasjon innen utvikling av immunterapi mot kreft. Det er også en god del immunologiprosjekter med anvendelse utenfor kreftområdet. Andre fagområder som utpeker seg er kardiologi og infeksjonsmedisin, sier Amarzguioui.

 

Annerledesåret 2020

2020 har vært et krevende år for mange med den pågående pandemien.

Samtidig har pandemien vist hvor viktig helseforskning og kommersialisering av forskning er. Forskningsbaserte innovasjonsprosjekter har blitt finansiert opp raskere og i større volum enn tidligere gjennom ulike støtteordninger fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Helse Sør-Øst.

– I løpet av 2020 har vi spesielt sett en økning av prosjekter innenfor infeksjonsmedisin, med flere Covid19-relaterte nye prosjekter, sier Amarzguioui.

I 2020 ble det etablert 7 selskaper, mens det ble inngått 28 lisensavtaler om utnyttelse av forskningsresultater. 

 

Har du en idé som kan bli til et produkt eller en tjeneste?

Da vil vi høre fra deg!

I kort så tilbyr vi tjenester innen forretningsutvikling, patentering, kommunikasjon, lisensiering, bedriftsetablering og innhenting av finansiering. I tillegg har vi et stort nettverk av samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt.

Meld ny idé
Hos Inven2 møter du spesialister som i samarbeid med deg vil:
  • Gjøre en vurdering av idéen eller oppdagelsen din innen to måneder
  • Lage en kommersiell strategi for hvordan idéen eller oppdagelsen din kan kommersialiseres basert på en markedsanalyse
  • Verifisering av idéen eller oppdagelsen din. Dette er en krevende prosess, og innebærer som regel finansiering fra Forskningsrådets FORNY-program
  • Realisering av idé eller oppdagelse. Dette skjer enten som en lisensiering eller som en bedriftsetablering
  • Når bedriften er etablert, bidrar vi med selskapsutvikling