Ideprisen 2018 utdeling

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2

Datamaskiner utgjør en enorm sikkerhetsrisiko. Det er som Ijlal Loutfi sier når hun skal pitche idéen som er kåret til vinner av «Idéprisen 2018»:

«Det finnes to typer mennesker i verden: De som er blitt hacket og de som ikke vet at de er blitt hacket.»

I knivskarp konkurranse med to andre finalister som henholdsvis skulle utvikle kreftbehandling og en egen EKG-måler rettet mot idrettsutøvere, stakk Loutfi av med seieren.

Skal utvikle smartkort

Ioutfi er doktorgradsstudent og en del av Forskningsgruppen for nettverk og distribuerte systemer ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Hun beskriver behovet for sin smartkort-løsning, som kan beskytte dataene til ansatte i bedrifter og staten, med følgende eksempel:

– Operativsystemet (OS) på datamaskinen er særskilt sensitivt for hacking, og da hjelper det ikke at du har en egen login på nettbanken, den kan nås av uvedkommende gjennom et hacket OS, sier Loutfi.

Hennes løsning er eksemplifisert gjennom følgende scenario: Forretningsmannen Olav er ansatt i en bedrift som gjør at han reiser til land som gjerne vil ha tilgang til dataene hans, eller enda verre: Gjemme seg i datamaskinen slik at de kan overvåke hva han og arbeidet hans gjør.

– Løsningen er at IT-avdelingen der han jobber, utstyrer Olav med et smartkort når han skal på forretningsreise. På smartkortet er det en stedssensor og krypterte nøkler som gjør at han kan koble seg opp på bedriftens server trygt. Dette gjør at han kan ta med seg et helt rent operativsystem på reise, forklarer Loutfi.

Viktig kilde til ny innovasjon

Inven2 sin Ideṕris er et årlig initiativ for å øke tilfanget at ideer fra Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

– I tillegg til pengepremien på 250000, – som selvfølgelig er viktig, så er kanskje det mest verdifulle for vinneren at vi i Inven2 bistår med kompetanse og nettverk til å ta idéen nærmere markedet, sier Ole Kristian Hjelstuen som er administrerende direktør i Inven2.

Les mer om Idéprisen her.