Samarbeid mellom næringsliv og forskning er viktig for mer innovasjon, og fører til flere kommersialiseringer. I snart to år har Inven2 jobbet målrettet med industrisamarbeid gjennom en rekke ulike prosjekter.

Fra Matcmaking område

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2 

76 % av forskerne som kommersialiserer forskningen sin ved de fem største akademiske institusjonene i Norge, har samarbeid med næringslivet. Det viser en rapport fra MENON (2018) om insentiver for kommersialisering av forskning.

-Dette stemmer godt overens med Inven2 sine egne observasjoner og bekrefter den satsingen på industrisamarbeid som vi gjør, sier Lise Rødsten, som er ansvarlig for industrisamarbeid i Inven2.

-Inven2 har en sterk posisjon med et bredt nettverk av aktører innen både næringsliv og forskning. Dette gjør at våre ansatte kan fungere som brobyggere mellom forskere og industrien, og senke terskelen for forskerne for å få i gang samarbeid, sier Rødsten.

Industrisamarbeid i Inven2 favner vidt og involver hele organisasjonen i ulike prosjekter og aktiviteter som avtalekompetanse, 1:1 møter og partnering på internasjonale konferanser.

-Inven2 er nå godt rigget for å bidra til at forskere som ønsker industrisamarbeid, kan få til det, sier Rødsten.

Samarbeider bredt med økosystemet

Inven2 er én av en rekke aktører i Norge som arbeider med industrisamarbeid. Derfor er prosjekter og aktiviteter koordinert med klyngene Oslo Cancer Cluster, Norway HealthTech, LMI og ulike inkubatorer.

Over to tredjedeler av Inven2 sine prosjekter er innenfor livsvitenskap og medisinsk teknologi noe som skyldes at livsvitenskapsmiljøene ved både Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus er sterke. I tillegg så er spesielt den internasjonale biofarmasøytiske industrien ledende innen åpen innovasjon.

-Dette er bakgrunnen for at mye av det vi gjør på industrisamarbeid er innen livsvitenskap. Et eksempel er SPARK Norway, innovasjonsprogrammet til UiO:Livsvitenskap. Her bidrar Inven2 inn med kompetanse, prosjektledere, prosjekter fra vår portefølje, og nettverk, sier Rødsten.

Ivaretar forskernes interesser

Gjennom en årrekke har Inven2 opparbeidet seg en viktig kompetanse innen avtaleinngåelse mellom akademia og industri.

-Inven2 sin styrke her er avtalekompetansen, men også det at vi som organisasjon er svært lite byråkratisk, og samtidig forutsigbar. Vi kan bidra til å sette opp avtaler mellom forskere eller forskergrupper og industri, der forskernes interesser blir ivaretatt på en god måte, sier Rødsten.

Et eksempel på dette er samarbeidsavtalene som det siste året har blitt forhandlet fram og utarbeidet for ImTECH. ImTECH er et nytt senter for utvikling av bildediagnostikk ved OUS som offisielt åpnet i mars 2018.

Senteret har GE Healthcare som sin hovedsamarbeidspartner, og har i tillegg etablert samarbeid med små og store nasjonale og internasjonale partnere, både kommersielle og akademiske.

-Her har vi fått uvurderlig hjelp og veiledning fra Inven2, til både å få på plass avtaler med samarbeidspartnere, for så å utforme et rammeverk for avtaler som vi bruker videre, sier Anne Catrine Trægde Martinsen, som har tatt initiativ til ImTECH og er daglig leder av senteret.

Les mer om ImTECH her.

Ambassadør internasjonalt

Inven2 fungerer også som ambassadører for den gode norske forskningen, og  er et utstillingsvindu til både nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere.

-Forsknings- og utviklingsmiljøet innen immunterapi mot kreft ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus er veldig langt framme. Inven2 har dermed tatt initiativ til å samle informasjon om en rekke av miljøene innen dette feltet for å vise bredden i kompetansen vi har her i Norge, sier Rødsten.

Flere av de ansatte ved Inven2 deltar i tillegg på en rekke internasjonale partnering-konferanser gjennom året der de pitcher prosjektene i porteføljen til representanter fra ulike globale selskaper.

Én av disse konferansene er Nordic Life Science Days som årlig arrangeres i Skandinavia, hvor Inven2 i tillegg deltar på en felles norsk stand.

 

Møteplasser og koblingspunkter

Inven2 samarbeider om å arrangere seminarer og 1:1 møter mellom forskere og industrien i Norge. Her bidrar Inven2 med å sette opp 1:1 møter mellom forskere og industrirepresentanter, som på «Matchmakingen» under Cutting Edge festivalen.

-Vi er opptatt av at dette skal være lavterskeltilbud for forskerne, der de sentralt i Oslo får tilgang til industrikontanter via arenaer vi har satt opp sammen med andre, sier Rødsten.

Les mer om «Matcmakingen her»

-Det er viktig at vi bidrar der vi kan gjøre størst nytte, og den direkte koblingen mellom forskere og industri er noe vi kan særlig bidra inn på, sier Rødsten.

Noen av møteplassene mellom akademia og industri som Inven2 har bidratt til gjennom 2018:

Februar:

Partnering på «Partnership for Life»

Inven2 arrangerte for første gang en partneringsesjon under «Partnership for Life» konferansen i februar, og fasiliteterte mer enn 40 møter mellom aktører fra industri, akademia og oppstartsselskaper innen helsenæringen.

Dette er fjerde gang «Partnership for Life» arrangeres av Legemiddelindustriforeningen (LMI) som AbbVie, Bayer, AstraZeneca, Pfizer og The Life Science Cluster.

-De globale legemiddelfirmaene tar med seg internasjonale ledere til denne konferansen. Det utgjør en unik mulighet for det norske miljøet for å nettverke med beslutningstagere i disse selskapene, sier Rødsten.

Les mer om møtet her.

April:

Møte mellom GlaxoSmithKline, UiO og OUS om samarbeid innen legemiddelutvikling

Inven2 og SPARK Norway arrangerte 11. april et seminar mellom europeiske representanter fra det globale biofarmasøytiske selskapet GlaxoSmithKline (GSK) og forskere og ledelsen ved både Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS). Over 60 engasjerte deltagere kom på seminar om GSK sitt program for samarbeid med akademia for å utvikle legemidler.

-Vi møtte GSK på partneringkonferansen BioFIT i desember 2017. De var interessert i å lære mer om prosjektene våre, og dette førte til at de tok turen til Oslo nå i april, sier Rødsten.

Les mer om møtet her.

September:

Matchmaking på Cutting Edge

Inven2 arrangerte for andre år på rad en egen «Matchmaking» sesjon på Cutting Edge festivalen. Nesten 90 1:1 møter mellom forskere, etablerte bedrifter og oppstartsbedrifter ble gjennomført. «Vi fikk viktige tilbakemeldinger» forteller forsker Henriette Andresen etter møte med Pfizer.

Les mer om «Matcmakingen» her.

November:

Møte mellom Evotec og forskere ved Universietet i Oslo og Oslo universitssykehus

 Les artikkel om det her på universitetet sine nettsider.

Desember:

Partnering-dager med Roche

Roche er et av de største farmasøytiske selskapene i verden. I desember deltok ledere fra Roche sitt Europa-kontor på en to-dagers konferanse i Oslo for å finne nye partnere fra Norge. Oslo Cancer Cluster og Norway Health Tech arrangerte konferansen sammen med Roche, og Inven2 bidro inn med kobling opp mot innovasjonsprosjekter.

Både oppstartsbedrifter, bioteknologibedrifter, forskere, klinikere, politikere og studenter deltok.

Les artikkel om dette på Oslo Cancer Cluster sine nettsider.

Lise
Kontakt

Lise Rødsten
Collaboration Manager
lise.rodsten@inven2.com
Mob:(+47) 48 89 17 83