Inven2 matcher sykehus og legemiddelfirma for å gi leddgiktpasienter ny behandling

Dr. Anita Suri Kåss, revmatolog ved Betanien sykehus, studerte i sin doktorgrad koblingen mellom hormonnivåer og sykdomsaktivitet i leddgiktpasienter. Dr. Kåss oppdaget da at legemiddelklassen GNrH-antagonister virket på hennes leddgiktpasienter i løpet av bare noen dager. Legemiddelklassen brukes i dag til in-vitro fertilisering. Denne oppdagelsen ble meldt inn til Inven2.

-Vi forstod umiddelbart at Dr. Kåss sin forskning hadde en rekke likheter med den oppdagelsen som vi for noen år siden lisensierte til Merck fra Sørlandet sykehus, sier Jørund Sollid som er forretningsutvikler i Inven2.

Det å utvikle et legemiddel fra forskning til pasienter krever store investeringer, så dokumentasjon er alfa og omega for å vekke interesse hos eventuelle partnere.

-Kollega Anders Holm og jeg jobbet tett med Dr. Kåss for å dokumentere forskningen hennes. De første observasjonene i forbindelse med nye oppdagelser er begynnelsen på en lang rekke prosesser som tar lang tid og krever mye ressurser før samfunnsnytten kan realiseres sier Sollid.

Stor interesse hos Astellas

Med dokumentasjonen på plass, tok Inven2 så kontakt med en rekke legemiddelfirmaer. Målet var å lisensiere ut rettighetene til det firmaet som raskt ville sette i gang de nødvendige kliniske studiene for å kunne bekrefte eller avkrefte effekten på leddgiktpasienter.

-Vi signerte med Astellas etter å ha vært i dialog med flere. Astellas er et stort globalt legemiddelselskap med hovedsete i Japan. Det var en profesjonelt gjennomført prosess preget av gjensidig tillit fra begge parter. Astellas er allerede godt i gang med et stort klinisk løp. Det de prøver ut er en neste-generasjons GnRH-antagonister hvor pasientene kan ta medisinen som tabletter og ikke som sprøyter. Dette vil være en stor fordel for leddgiktspasienter som må ta behandling livet ut, sier Sollid.

I motsetning til den tidligere avtalen med Merck, har Inven2 beholdt tilstrekkelig med rettigheter til at de og kan etablere et selskap innenfor feltet, dersom noen er interessert i det.

-Det har vært veldig givende å samarbeide med Dr. Kåss på dette prosjektet. Hun er en veldig dyktig forsker, og uten hennes vilje til å fortsette dokumenteringen av effektene hadde vi ikke kunne få til en avtale som vi gjorde med Astellas, sier Anders Holm.

Betyr mye for Betanien

Terje Danielsen er direktør for Betanien Hospital i Skien, som er et lite sykehus drevet av en privat, ideell stiftelse. Han er over seg av begeistring for at forskningen til Dr. Kåss får slike ringvirkninger.

-Det er rett og slett veldig stort at et lite sykehus som vårt kan oppnå internasjonal interesse på denne måten. Forutsatt at behandlingen virker som den skal, står vi bak en helt ny og bedre behandling av leddgiktspasienter – som også kan spare samfunnet for store utgifter, sier Danielsen.

Han er klar på at avtalen med Astellas ikke hadde kommet i stand uten Inven2.

-Vi har hverken kompetansen eller nettverket til å ta denne oppdagelsen videre, så her har vi nytt godt av gode støttespillere i Inven2 som har kompetansen og nettverket som skal til for å kommersialisere dette, sier Danielsen.

Hvis det kliniske programmet til Astellas lykkes er det mulig at behandlingen blir tilgjengelig om fem år.

I media:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/helse/lege-anita-kaass-utviklet-ny-medisin-solgt-for-800-millioner/a/23906053/

https://www.nrk.no/telemark/norsk-medisin-vekker-internasjonal-oppsikt-1.13338633

Foto: INGE FJELDDALEN, TELEMARKSAVISA.

Hos doctor