Inven2 lisensierte ut tre oppfinnelser i 2016 som forsker Lars Wik ved Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) har gjort for å forbedre metodene ambulanse- og sykehuspersonell bruker når de behandler mennesker med hjerte- og pustestans.

– Den første lisensieringen er en sidestøtte som stabiliserer brystkassen slik at det går an å gjøre livreddende brystkompresjon i tilnærmet stabilt sideleie. Dette er helt avgjørende for å redde gravide med hjertestans. I tillegg tror jeg dette kan være en metode å se nærmere på når overvektige personer opplever hjertestans, sier Wik.

Lisensieringen er gjort til det amerikanske selskapet Physio Control, som er verdensledende innen utvikling av brystkompresjonsmaskiner og dertil hørende utstyr.

Unngår kollisjoner mellom pust og maskin

Den andre lisensen er også gjort til Physio Control. Her har Wik utviklet en form for sensor som forhindrer at brystkomprimering og pusting kolliderer under hjerte- og lungeredning.

– Denne lisensieringen går på en funksjon for å sikre riktig ventilasjon, altså inntak av oksygen, under hjertestans. Kort sagt går det ut på å unngå at pustingen vi må gjøre for pasienten kolliderer med brystkompresjonsmaskinens stempeltrykk. Om stempeltrykket kolliderer med pustingen til pasienten, er det veldig alvorlig. Det kan føre til trykkskader i brystkassen, at det går hull på lungen og at pasienten får indre blødninger, samtidig som det vil hindre fylling av blod til hjertet. Det vil påvirke effektiviteten til hjerte- lunge-redningen negativt, forteller Wik.

Physio Control kommer enten til å utvikle helt nye hjerte- og lungeredningsmaskiner basert på Wiks oppfinnelse, eller forbedre eksisterende maskiner ved at de får denne funksjonaliteten gjennom å legge til en algoritme.

I tillegg ble det lisensiert ut en kjølekrage til det norske selskapet Snøgg AS. Kjølekragen skal redusere risikoen for hjerneskade ved hjertestans.

CE-godkjenning for pusterør

For hele 14 år siden, i 2003 fikk Wik en idé om hvordan man kan sikre at røret som skal transportere oksygen til lungene ved hjertestans, treffer lungen og ikke spiserøret.

– Å legge dette pusterøret feil er den største frykten for ambulanse- og sykepersonell. I dag sjekker man at man får gjort dette riktig ved å lytte på lungen og ved å måle CO2. Dersom det er mye støy rundt pasienten eller CO2-nivået til pasienten er lavt, er det lett å legge det feil. Konsekvensene av dette er i ytterste konsekvens fatale, da risikerer man å ikke få surstoff til hjernen raskt nok og få skader på hjernen eller rett og slett dø, sier Wik.

Det Wik har forsket fram, er en teknologi som måler den transtorakale impedansen. Dette er et mål på motstand i brystkassen som er tilstede på ulikt vis dersom pusterøret er satt inn i lungen sammenlignet med om det havner i spiserøret.

– Spesielt i USA kan erstatningen for å legge dette pusterøret feil beløpe seg til flere titalls millioner dollar, sier Wik.

Zoll heter firmaet som for 14 år siden innlisensierte oppfinnelsen og som i 2016 kom på markedet med denne metoden.

– Jeg er veldig glad og fornøyd med at denne metoden nå er tilgjengelig for sykehus- og ambulansepersonell. Jeg håper imidlertid de andre to oppfinnelsene mine kommer til nytte raskere, sier Wik.

Lars