– Vi har vært et godt team bak et godt produkt med en god utviklingsplan. Og så har vi alltid hatt et sterkt fokus på at investorenes penger skal brukes til å utvikle produktet – ikke noe annet, forteller forskningssjef Jostein Dahle.

Fakta
Oppstart: 2009
LEDER: lUIGI COSTA
Innhentet kapital: Privat: NOK 1.522 mill.
Antall ansatte: 28

www.nordicnanovector.com

Stadig behov for ny behandling

Han er en av gründerne bak selskapet som ble etablert i 2009. Da hadde Dahle sammen med kollegene Roy H. Larsen og Øyvind Bruland ved Radiumhospitalet – som tidligere hadde startet Algeta – vært på utkikk etter nye innovasjonsmuligheter, og endt opp med å utvikle den første versjonen av legemidlet Betalutin®.

–Lymfekreft er den tiende vanligste formen for tumor i verden, og markedet forventes å være over 12 milliarder dollar i 2018. Pasientene blir aldri kurert, men kan stabiliseres. Dersom de får tilbakefall og ikke responderer på gjentatt behandling har cellene blitt resistente. Da må de behandles med noe nytt. Derfor foregår det en kontinuerlig leting etter behandlingsalternativer. Vi tror Betalutin kan være veldig konkurransedyktig mot nåværende og kommende produkter i dette markedet.

Mange bidragsytere

Administrerende direktør Luigi Costa, som begynte i selskapet i september 2014, og Dahle mener det har vært viktig og riktig å hente inn ny kompetanse fra internasjonal farmasøytisk industri. Mange aktører har også bidratt til å sikre utviklingsløpet underveis, blant dem Inven2.

– Inven2 var en av våre første investorer, og tok en stor del av de første emisjonene. Det var viktig at de trodde på oss, noe som gjorde det lettere å tiltrekke andre investorer. Dermed hadde vi mulighet til å ansette folk og få fortgang i testingen av produktet, understreker Dahle.

 Lovende kliniske studier

Betalutin® er et såkalt «Antibody-Radionuclide-Conjugate». Man benytter et radioaktivt metall, lutetium-177, som koples til et antistoff, CD37, og dette injiseres så i pasienten. Fordelen er blant annet at det binder seg spesifikt til kreftcellene, i motsetning til cellegift som blir tatt opp i hele kroppen og virker på alle celler som deler seg.

Dermed får man én enkelt behandling hvor pasienten kan få en sprøyte og så dra hjem. Dette er kostnadseffektivt og bra for både samfunn og pasient. Bivirkningene er små, og fase I- og II-studiene har så langt vært svært positive.

– Pasientene ved Radiumhospitalet har respondert godt, og nå er vi i gang med nye kliniske studier og testing av legemiddelet i flere europeiske land. Det er det viktigste som skjer i Nordic Nanovector i 2016, forteller Dahle.

– Vi ønsker også å tiltrekke oss internasjonale investorer, og vi tror selskapsverdien er større enn markedet i Norge tilsier nå. Nylig endret vi vår utviklingsplan, noe som skapte et utsettelse som har påvirket aksjekursen. Men potensialet er det samme, og endringen vil bare gjøre produktet sterkere og bidra til at vi kan ta ut hele potensialet, slår Costa fast.

Nye innovasjoner

I tillegg til lymfekreft, er det gode indikasjoner på at Betalutin® også kan vise seg å være effektiv på andre sykdommer, som for eksempel leukemi. Og Nordic Nanovector ser også nye innovasjonsmuligheter.

– Vi har sterk ekspertise innen radioimmunterapi, og vil utnytte denne til å finne nye muligheter, produkter og indikasjoner i tillegg til Betalutin®. Vi har absolutt potensial til å gjøre mer, og det er spennende ting på gang, avslutter Luigi Costa.


Nordic Nanovector i media:

http://www.dn.no/nyheter/2016/11/24/1710/Finans/biotek-aksje-til-himmels-pa-borsen

Foto: Nordic Nanovector