Innovasjonsaktiviteter Arkiver - Inven2 /2018/featured_item_category/innovasjonsaktiviteter/ Inven2 oppsummering av 2018 Tue, 29 Jan 2019 12:10:39 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 Nordic Life Science Days /2018/featured_item/nordic-life-science-days/ Thu, 24 Jan 2019 14:06:14 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2715 Møter med industri.

Inven2 har vært med på Nordic Life Science Days i en årrekke, samt andre store partneringskonferanser verden over. Her reiser prosjektlederne for å ha 1:1 møter med representanter fra de store globale legemiddel- og diagnostikkfirmaene.


The post Nordic Life Science Days appeared first on Inven2.

]]>
NLS days standen

Foto: Espen Snipstad, LMI

-På Nordic Life Science Days i 2018 hadde vi mellom 20 og 30 møter på de to dagene som konferansen varte. Da får man verdifull tilbakemelding, kan selge inn prosjekter eller følge opp pågående forhandlinger. Dette er enviktig arena for å komme i kontakt med internasjonale selskaper, sier Kristin Sandereid.

Sandereid er Executive Fund & Business Manager i Inven2 og er tilstede på en rekke internasjonale konferanser i løpet av et år.

Stand for å vise fram norsk livsvitenskap

På Nordic Life Science har de norske aktørene innenfor livsvitenskap gått sammen om å ha en stand i utstillingsområdet for å vise fram bredden i det norske forsknings- og utviklingsmiljøet.

-Det er viktig at vi utad utenfor Norges grenser allierer oss og drar sammen. Vi er et lite land men sammen fremstår vi som en betydelig aktør innen feltet, sier Sandereid.

Standen er sponset av både Innovasjon Norge og Forskningsrådet, samt får støtte av den norske ambassaden i Sverige, som er veldig engasjert i å promotere feltet.

De andre aktørene på standen var representanter for Oslo Cancer Cluster, UiO:Life Science, Norway Health Tech, Aleap, Norwegian Inflammation Network, Legemiddelindustrien (LMI), Digitalt Liv, The Life Science Cluster og Nansen Neuroscience.

Andre konferanser

Inven2 deltar fast på en del andre konferanser i løpet av året, der de gjør aktiv partnering på vegne av forskere og bedrifter i porteføljen.

-Vi er fast på BIO Spring i Europa, BIO i USA, Biofit i Frankrike, i tillegg til at vi reiser på en god del fagspesifikke konferanser som tar for seg tematiske temaer som CRISPR, immunterapi mot kreft, mikrobiota og andre, sier Sandereid.

Hensikten med de fagspesifikke konferansene er å lære om nye markeder, hva som rører seg innen forskning og utvikling internasjonalt på feltet og ikke minst for å knytte nye kontakter.

Les mer:

Nordic Life Science Days: www.nlsdays.com

 

The post Nordic Life Science Days appeared first on Inven2.

]]>
Spark Norway /2018/featured_item/spark-norway/ /2018/featured_item/spark-norway/#respond Fri, 21 Dec 2018 08:03:56 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2334 SPARK Norway skal styrke livsviktig innovasjon

SPARK Norway er et toårig innovasjonsprogram i regi av UiO: Livsvitenskap. Hensikten er å videreutvikle ideer fra helserelatert livsvitenskap, slik at de kommer pasienter og samfunnet til gode. De fem første av de i dag totalt 11 SPARK-teamene, ble valgt ut fra Inven2 sin portefølje.


The post Spark Norway appeared first on Inven2.

]]>
Fra Spark

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2

SPARK Norway er et innovasjonsprogram for forskere som jobber med helserelaterte tema innen livsvitenskap, og som ønsker å videreutvikle innovative ideer fra egen forskning. Målet med SPARK Norway-programmet er å få mer innovasjon ut av grunnforskningen.

SPARK Norway ble offisielt erklært for åpnet i februar 2018 på UiOs årlige «Oslo Life Science-konferanse». I løpet av året har det blitt arrangert både åpne og lukkede møter for forskerne i SPARK Norway, og andre som ønsker å lære mer om kommersialisering av forskning.

I tillegg arrangerte UiO:Livsvitenskap, Inven2 og Legemiddelindustriforeningen et eget kveldsmøte under Arendalsuka for å formidle om programmet. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, flere statssekretærer og rektoratene ved UiO, Universitetet i Bergen, NTNU og NMBU deltok også og uttrykte stort engasjement og støtte til initiativet.

Får mye som SPARKee

Forskere ved UiO og forskergrupper ved Oslo universitetssykehus (OUS) eller Ahus med UiO-tilknytning, kan søke UiO:Livsvitenskap om å bli tatt opp i programmet.

Fordelen med å være med i programmet er mange. De såkalte SPARKee-ene får veiledning fra mentorer, milepælsbasert finansiering, rådgivning og opplæring i kommersialisering av forskning.

Se oversikt over de totalt 11 SPARK-teamene i slutten av artikkelen.

De første fem teamene ble valgt ut fra Inven2 sin portefølje, slik at de som administrerer programmet skulle få en bedre forståelse for hvilke prosjekter som passer inn i SPARK-programmet. Blant disse var Idéprisvinnerne fra 2017, Jonas Skogestad og Magnus Aronsen, som jobber med en helt ny metode for å behandle hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

Inven2 har også skrevet om et annet SPARK-team, Henriette Andresen og Lise Román Moltzau, som utvikler en ny metode for å behandle for høyt blodtrykk, som etablert behandling ikke virker på.

SPARK Norway skal ha årlige utlysninger. Siste opptak hadde søknadsfrist 15. november 2018.

Basert på prestisjeprogram

SPARK Norway er basert på Stanford SPARK som startet i 2006. Det er et velrenommert program for å ta forskning på et av verdens mest anerkjente universiteter, hele veien til nytte for pasienter og samfunnet.

Det er UiO:Livsvitenskap som står bak programmet ved UiO. De har med seg et «management team» med representanter fra UiO, Inven2, OUS og klyngene Oslo Cancer Cluster, The Life Science Cluster, Nansen Neuroscience Network, Norwegian Inflammation Network og Norway Health Tech, samt Legemiddelindustrien (LMI) og Statens legemiddelverk.

-Det er veldig viktig for oss å samarbeide tett med klyngene og nettverkene. Det gjør blant annet at vi kan skaffe våre deltakere de beste mentorene fra et stort nettverk, sier Morten Egeberg. Han er administrativ leder av UiO:Livsvitenskap og leder SPARK Norway.

SPARK-teamene:

A novel strategy to tailor the pharmacokinetics of IgA antibodies

Tankyrase inhibition in cancer immune therapy

  • Project leader: Jo Waaler, Faculty of Medicine, UiO
  • Team member: Stefan Krauss, (UiO and OUS)

Novel therapy for currently untreatable hypertension

Restoration of a functional urinary bladder using cutting-edge technology

  • Project leader: Jean-Luc Boulland, Norwegian Center for Stem Cell Research, UiO/OUS
  • Team members:  Mark Züchner (OUS), Henning Andreas Haga (NMBU), Andreas Lervik (NMBU), Vanessa Bettembourg (NMBU), Joel Glover (UiO) and Ole-Jakob Nilsen (OUS)

Novel therapy for ischemic reperfusion injury

IVF FitTM: Optimising in vitro fertilisation hormone dosage

  • Project leader: Ana Lobato-Pascual, Reproductive Medicine Department, OUS
  • Team members: Péter Fedorcsák (OUS and UiO), Mei Ling Lim (Karoliska Institutet), Vidar Ulset (startup entrepreneur) and Krister Andersson (UiO)

Les mer:

SPARK Norway sin hjemmeside

The post Spark Norway appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/spark-norway/feed/ 0
Juridisk fokusgruppe /2018/featured_item/juridisk-fokusgruppe/ /2018/featured_item/juridisk-fokusgruppe/#respond Fri, 21 Dec 2018 07:57:53 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2331 Økt juridisk kompetanse

Advokatene i Inven2 og NTNU Technology Transfer har i 2018 samarbeidet om et FORNY-prosjekt med midler fra Forskningsrådet. Målet med prosjektet har vært å heve bevisstheten og kompetansen rundt juridiske problemstillinger knyttet til innovasjonsprosjekter blant ansatte i TTO-ene i Norge.


The post Juridisk fokusgruppe appeared first on Inven2.

]]>
Ip forum

Anne Marie Bjørgo og Helle Thorsen i Inven2 og Kristin Jørstad ved NTNU Technology Transfer har vært primus motorer for FORNY-prosjektet «Juridisk fokusgruppe». I 2018 har de arrangert tre nasjonale samlinger for å heve kompetansen blant de ansatte på TTO-ene innen ulike fagfelt:

  • Statsstøtte og innovative anskaffelser
  • Immaterielle rettigheter (IP/IPR) ved etablering av bedrifter
  • Juridiske problemstillinger rundt helsedata, kunstig intelligens og stordata

– Vi ser daglig at det er et behov for å heve kompetansen blant alle ansatte om juss. Derfor tok vi initiativet til dette nasjonale prosjektet. For å si det sånn, det kan fort bli dyrt om ikke det juridiske er riktig, sier Helle Thorsen, advokat i Inven2.

Praktiske samlinger

Thorsen, Bjørgo og Jørstad er alle advokater, og har lang erfaring med forretningsjus og forskningsdrevet industri. Sammen har de satt opp arbeidspakker som har vært veldig praktiske og prosjektorienterte innen de tre temaene.

TTO-ene i Norge kommer for eksempel til å få en voldsom økning av prosjekter innen helsedata og krysningsfeltet stordata og kunstig intelligens framover.

– Dette er forskningsfelt der Norge har fortrinn på grunn av våre helseregistre og unike biobanker. Det er dermed viktig at vi er i front og at vi bygger den nødvendige kompetansen innad i TTO-ene, sier Bjørgo.

Les artikkel fra møtet her.

Satser på fortsettelse

Thorsen og Bjørgo forteller at deltakerne på samlingene har gitt gode tilbakemeldinger på seminarene.

– Tilbakemeldingene fra deltagerne er at dette er viktig kompetanseheving. På alle samlingene har vi klart å etablere en god stemning som har lagt grunnlaget for viktige diskusjoner om problemstillinger som prosjektlederne møter på i arbeidshverdagen, sier Bjørgo.

– Vi ønsker å fortsette med dette framover, og håper det blir anledning til å søke FORNY om midler til flere tiltak. Med tanke på at det nå blir etablert flere TTO-er ved de nye universitetene, så blir det mer etterspørsel etter juridisk kompetanse, sier Thorsen.

Bjørgo påpeker at det er få seminarer og konferanser som treffer godt på juridiske utfordringer for ansatte i TTO-ene.

– På mange måter driver et TTO innen et veldig spisset fagfelt, og det er få konferanser som kan bidra til den nødvendige kompetansehevingen. Det har derfor vært nyttig å jobbe med disse juridiske temaene på våre seminarer, sier Bjørgo og Thorsen.

The post Juridisk fokusgruppe appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/juridisk-fokusgruppe/feed/ 0
Studentinnovasjon /2018/featured_item/studentinnovasjon/ /2018/featured_item/studentinnovasjon/#respond Fri, 21 Dec 2018 07:38:09 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2316 Inven2 kickstarter studentbedrifter

Inven2 har for sjette gang arrangert studentinnovasjonskåringen Inven2Start. De fem vinnere får mulighet til å ta den gode idéen hele veien til markedet, og bli suksessfulle gründerbedrifter.


The post Studentinnovasjon appeared first on Inven2.

]]>
Studenter diskuterer oppgave

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2

Inven2Start er en årlig konkurranse for studenter med en god idé og en gründer i magen. Formålet med konkurransen er å stimulere til gründerskap og nye bedrifter spunnet ut av idéer fra dyktige studenter.

I år ble fem vinnere kåret, som alle mottar «Startpakken» som består av:

  • 60 000 NOK i kapital til å etablere et selskap
  • Hjelp til videreutvikling av forretningsmodell
  • Hjelp til regnskap
  • Juridisk rådgivning
  • Hjelp til søk etter relevante idéer

Tanken er at denne støtten vil være den hjelpen studentene trenger i oppstarten av en bedrift, for å få den opp og stå. Dette var for eksempel det Meshcrafts fikk i starten i 2013, da de vant Inven2Start. I dag leverer selskapet strømstyring til private el-bilkunder, næringsbygg, borettslag og kommuneri Norge, og skal satse internasjonalt.

Les mer om Meshcrafts her.

Fra DNA til bærekraftig klesbruk

Idéene fra studentene viser et mangfold av idéer innenfor svært ulike bransjer, noe som er viktig for denne konkurransen.

Les mer om de fem vinneridéene her:

QuickCYP
En plattform for rask deteksjon av DNA for klinikker og sykehus

Motion Industry
Et drone- og dataselskap som skal levere tjenester for industri- og landbruksformål

Stilyagi
Et kreativt forum for redesign av klær ved å spre kunnskap om sying og bærekraft gjennom workshops, kurs og inspirerende arenaer

WorkFlow
Bedriftstilpasset yoga, mindfulness og mental trening for stressreduksjon og forbedret prestasjon.

Gardenrent
En markedsplass hvor dyrkeglade mennesker kan kobles med ubrukte private hager

Fakta:

Inven2Start arrangeres av Inven2 i samarbeid med Start: studentorganisasjonen for innovasjon og entreprenørskap og en rekke andre aktører som Patentstyret, PWC, BI og CLP

Les mer på nettsiden til Inven2Start

 

 

 

The post Studentinnovasjon appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/studentinnovasjon/feed/ 0
Inven2Pitch /2018/featured_item/inven2pitch/ /2018/featured_item/inven2pitch/#respond Fri, 21 Dec 2018 07:31:46 +0000 https://www.inven2.com/annual/2018/?post_type=featured_item&p=2312 Inven2Pitch for investorer

Inven2Pitch er et nytt konsept Inven2 lanserte i 2018. På Inven2Pitch presenteres lovende prosjekter i et svært tidlig stadium fra porteføljen til Inven2.


The post Inven2Pitch appeared first on Inven2.

]]>
Inven2 Pitch for Ideprisen 2018

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2

Formålet med Inven2Pitch er å vise fram potensielle muligheter for investorer, samt gründere som er på jakt etter spennende prosjekter som de kan bygge videre på til vitale selskaper.

– Prosjektene har til felles at de ville trenge gründere og finansiering når de om kort tid går over i kommersiell fase, sier Ole Kristian Hjelstuen, administrerende direktør i Inven2.

Helse og kreft

I 2018 ble det arrangert to Inven2 Pitch møter. I mars ble ti helseprosjekter i tidligfase presentert av enten Inven2 sine prosjektledere eller forskerne bak prosjektene.

Arrangementet ble holdt i helseinkubatoren Aleap i Forskningsparken, og mer enn

70 frammøtte fikk god informasjon om prosjektene spunnet ut av fremragende helseforskning ved Universitetet i Oslo og sykehusene i Helse Sør-Øst.

I juni kom over 60 personer til Oslo Cancer Cluster Incubator for å høre presentasjoner av åtte lovende kreftprosjekter. En stor del av tilhørerne var erfarne investorer i andre kreftselskaper.

– Jeg er gledelig overrasket over at så mange etablerte investorer innen bransjen kom på pitchingen. Felles for prosjektene er at mange av dem er innen immunterapi eller representerer helt nye måter å behandle kreft på, sier Hjelstuen.

Norge har en sterk tradisjon innen kreftforskning i verdensklasse. Basert på denne fremragende forskningen har selskaper som Algeta, Nordic Nanovector, Ultimovacs og Zelluna Immunotherapy blitt spunnet ut.

– Det viser seg at pitching er en fin måte å få ut informasjon om hva som gror i underskogen av porteføljen vår. Jeg stor tro på at det skal bli lettere å få finansiert opp disse prosjektene enn det har vært tidligere, etter to runder med vellykkede pitchinger, sier Hjelstuen.

Helseprosjektene presentert på Inven2Pitch:

Kreftprosjektene presentert på Inven2Pitch:

  • Tankyrase inhibition in cancer therapy
  • A new drug against Acute Myeloid Leukaemia (AML)
  • Autologous anti-CD20 TCR-engineered T-cell therapy for recurrent Non-Hodgkin’s Lymphoma
  • Lymphocyte Booster – Lymphocyte boosting growth medium for Adoptive Cell Therapy
  • CD37 CAR for cancer immunotherapy
  • IL-15 Immunotherapy – Fusion protein for immunotherapy of solid tumors
  • Backscatter: A communication technology enabling colon-cancer screening

 

The post Inven2Pitch appeared first on Inven2.

]]>
/2018/featured_item/inven2pitch/feed/ 0
Idéprisen 2018 /2018/featured_item/ideprisen/ Mon, 29 Jan 2018 15:54:16 +0000 http://inven2-annual.local/?post_type=featured_item&p=1529 til sikkerhet mot hacking

«Idéprisen 2018» er kåret av en folkejury på Facebook blant tre finalister. Folkets dom er klar: De vil at SecureRun skal motta 250 000 kroner for å utvikle et sikkerhetssystem for datamaskiner, slik at hackerne ikke får tilgang til vitale data.


The post Idéprisen 2018 appeared first on Inven2.

]]>
Ideprisen 2018 utdeling

Foto: Jannicke Kristoffersen, Inven2

Datamaskiner utgjør en enorm sikkerhetsrisiko. Det er som Ijlal Loutfi sier når hun skal pitche idéen som er kåret til vinner av «Idéprisen 2018»:

«Det finnes to typer mennesker i verden: De som er blitt hacket og de som ikke vet at de er blitt hacket.»

I knivskarp konkurranse med to andre finalister som henholdsvis skulle utvikle kreftbehandling og en egen EKG-måler rettet mot idrettsutøvere, stakk Loutfi av med seieren.

Skal utvikle smartkort

Ioutfi er doktorgradsstudent og en del av Forskningsgruppen for nettverk og distribuerte systemer ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Hun beskriver behovet for sin smartkort-løsning, som kan beskytte dataene til ansatte i bedrifter og staten, med følgende eksempel:

– Operativsystemet (OS) på datamaskinen er særskilt sensitivt for hacking, og da hjelper det ikke at du har en egen login på nettbanken, den kan nås av uvedkommende gjennom et hacket OS, sier Loutfi.

Hennes løsning er eksemplifisert gjennom følgende scenario: Forretningsmannen Olav er ansatt i en bedrift som gjør at han reiser til land som gjerne vil ha tilgang til dataene hans, eller enda verre: Gjemme seg i datamaskinen slik at de kan overvåke hva han og arbeidet hans gjør.

– Løsningen er at IT-avdelingen der han jobber, utstyrer Olav med et smartkort når han skal på forretningsreise. På smartkortet er det en stedssensor og krypterte nøkler som gjør at han kan koble seg opp på bedriftens server trygt. Dette gjør at han kan ta med seg et helt rent operativsystem på reise, forklarer Loutfi.

Viktig kilde til ny innovasjon

Inven2 sin Ideṕris er et årlig initiativ for å øke tilfanget at ideer fra Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

– I tillegg til pengepremien på 250000, – som selvfølgelig er viktig, så er kanskje det mest verdifulle for vinneren at vi i Inven2 bistår med kompetanse og nettverk til å ta idéen nærmere markedet, sier Ole Kristian Hjelstuen som er administrerende direktør i Inven2.

Les mer om Idéprisen her.

The post Idéprisen 2018 appeared first on Inven2.

]]>